Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem

55 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
698 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
53 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vajíčka uvaříme v 5 dl vody natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je zchladíme, oloupeme, rozpůlíme a žloutky vyjmeme. Do mísy vložíme sýr Lučinu, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, uvařené žloutky, sůl, čerstvě pomletý pepř, zakysanou smetanu a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme pažitku a drobně ji pokrájíme. Šunku nakrájíme na velmi tenké nudličky, dlouhé asi 3 cm. Bílky z uvařených vajíček pokrájíme na nudličky (podobně jako šunku). Do krému zapracujeme šunku, bílky a pažitku a dobře míchaný na krém, zakryjeme a odložíme na 30 minut do chladničky.
  • 2
    Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
  • 3
    Listy špenátu důkladně omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, pak posekáme nadrobno, smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme,
  • 4
    zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
  • 5
    Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do špenátového piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se nám lepit.
  • 6
    Špenátový piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
  • 7
    Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme sýrovým krémem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 13. 3. 2016
Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
mít...omlouvám se za nedoklep 😮
Anonymní uživatel
ne 13. 3. 2016
Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
Chtěla jsem ít na řezu hezkou mozaiku, proto jsem dala šunku v plátcích a přidala krájenou červenou papriku. Škoda toho těsta, na chuť byla moc dobrá 😔
Anonymní uživatel
ne 13. 3. 2016
Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
Ač se zprvu zdálo, že recept bude fungovat bezchybně, konec dopadl špatně a já pořád nevím, kde je chyba. Roláda totiž po naplnění vůbec nešla zatočit. I když byla propečená dobře, těsto se mi pod náplní hrnulo a deformovalo jako by bylo živé. Nakonec jsem plát překrojila na polovinu, překlopila k sobě a vytvořila řezy. I ty ale byly měkké, jedli jsme je lžičkou. Kdysi jsem špenátovou roládu pekla, nevařila jsem bešamel, ale klasicky vmíchala žloutky, mouku a sníh z bílků. Byla perfektní. Nevím, zda se mi tato nepovedla kvůli tomu bešamelu, on totiž nikdy zcela neztuhne, zůstává kašovitý a na výsledek to mohlo mít vliv. Za to zklamání palec dolů 😬