Ementál

EMENTÁL je tvrdý švýcarský sýr s charakteristickými dírami.

Původ

Ementál pochází z údolí řeky Emme v Kantonu Bern poblíž úpatí Alp. V Severní Americe a Austrálii je někdy také zván „Swiss cheese“, tedy švýcarský sýr.

Vzhled, chuť, vůně…

Bochníky Ementálu jsou kulaté, mají průměr 75-95 cm a výšku 17-25 cm. Hmotnost se pohybuje mezi 70-120 kg. Pro tento sýr jsou typická oka různé velikosti, která mají na svědomí mléčné bakterie. Těsto je jemné, má žlutou barvu. Kůrka je pevná, žlutohnědá.

Výroba

Ementál se vyrábí z čerstvého kravského mléka, které se zahřívá v měděných kotlích a přidává se k němu syřidlo. Rozdrobená sýřenina se znovu ohřívá a poté se hmota ukládá do forem, ve kterých se lisuje. Sýr se osolí a nechá zrát alespoň 120 dnů.

Použití Ementálu v gastronomii

Ementál se výborně taví, je proto vhodný k zapékání pokrmů ze zeleniny nebo z brambor. Je oblíbenou součástí sýrových mís. Obsah tuku v sušině je 45%.

Dostupnost a skladování

K dostání je běžně v každém supermarketu.

Uchovává se v chladničce, nejlépe zabalený do pergamenu.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.