Idiazábal

IDIAZÁBAL je tvrdý sýr původem za Španělska.

Původ a historie

Idiazábal se vyrábí na severu Španělska a je pojmenován podle stejnojmenné vesnice. V roce 1987 získal značku Donominacion de Origen, tedy španělskou chráněnou značku původu.

Vzhled, chuť, vůně...

Idiazábal má tvar válce a hmotnost 1-3 kg. Těsto má barvu slonové kosti a je pevné, kůrka je světle žlutá. U uzené varianty sýru je kůrka až hnědá. Obsah tuku v sušině je 45 %.

Chuť tohoto sýru je lehce pikantní, připomíná spálený karamel a slaninu, vůně po ovčím mléce je výrazná.

Výroba

Tento sýr je vyroben z čerstvého ovčího mléka sráženého přirozeným syřidlem. Rozdrobená sýřenina se lisuje a vkládá do válcových forem. Sýr se nasolí a nechá zrát 2-5 měsíců.

Použití sýra Idiazábal v gastronomii

Sýr je po nastrouhání vhodný k zapékání a ochucení různých pokrmů.

Dostupnost a skladování

Tento sýr je k dostání je ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.