Limburger

Jde o měkký sýr původem z Německa. Vyrábí se z kravského mléka sráženého syřidlem. Hmota nařezaná na hrubá zrna se plní do děrovaných forem a několikrát se obrací, aby mohla odtéci syrovátka. Poté se sýr vkládá do solného roztoku. Během zrání se sýr ještě obrací a vtírá se do něj solný roztok. Limburger zraje ve vlhkých sklepech celkem 3-4 týdny. Má tvar hranolu a hmotnost 200g-1kg. Těsto je světle žluté a má měkkou konzistenci, kůrka je potažena červenohnědým lepkavým mazem. Sýr obsahuje 20% tuku v sušině. Chutná výrazně, pikantně, má intenzivní sýrovou vůni. Hodí se k čerstvému tmavému chlebu, lze jej použít i na zapékání zeleninových pokrmů. Limburger je běžně k dostání. Uchovává se v chladničce v dobře uzavíratelné nádobě. Vydrží tak několik dní.