Livarot

zpět do Sýry

LIVAROT je měkký sýr původem z Francie.

Původ a historie

Livarot je jeden z nejstarších normandských sýrů, původně byl vyráběn v klášteru v obci Livarot. Od roku 1975 je chráněný značkou AOC.

Někdy také bývá nazýván Plukovník („The colonel“), neboť 5 proužků, které sýr obklopují, připomínají proužky na uniformách plukovníků francouzské armády.

Vzhled, chuť, vůně…

Livarot se liší svými průměry – 12 cm, 10,6 cm, 9 cm nebo 7 cm. Hmotnost bochníků je 350-500 g. Těsto má krémovou barvu a je pružné. Obsah tuku v sušině je 40%. Chuť tohoto sýru je aromatická, lehce nakyslá a trpká. Vůně je výrazně kořeněná.

Výroba

Sýr se vyrábí z kravského mléka sráženého syřidlem. Vzniklá sýřenina se hněte a krájí. Po slití syrovátky se těsto solí, formuje a několikrát obrací. Zrání probíhá ve sklepeních po dobu nejméně 1 měsíce.

Sýr se během tohoto procesu ještě třikrát týdně omývá a obrací. Pro udržení válcového tvaru se obvod sýru obtáčí pěti úzkými proužky papíru.

Použití sýru Livarot v gastronomii

Livarot se téměř nepoužívá v teplé kuchyni, je ale oblíbenou součástí sýrových mís. Báječně chutná spolu s červeným vínem nebo francouzským jablečným ciderem.

Hodí se také jak k ovoci, tak k zelenině.

Dostupnost a skladování

K dostání je pouze ve specializovaných prodejnách. Je určen k rychlé spotřebě.

Pokud je zabalen do pergamenu a uložen v uzavřené nádobě vydrží v chladničce přes noc.

zpět do Sýry