Macadamiový olej

zpět do Tuky a oleje
  • Anglicky: Macadamia ternifolia Seed Oil

MACADAMIOVÝ OLEJ – anglicky Macadamia ternifolia Seed Oil je rostlinný olej získávaný z masa ořechů makadámie trojlisté (Macadamia ternifolia), je velmi cenný a známý pro svůj vysoký obsah vitamínů a exotickou chuť.

Výživný, zdravý, chutný…

Macadamiový olej lisovaný za studena je vysoce kvalitní olej, který se v gastronomii využívá pro svou jemnou delikátní chuť. Obsahuje mnoho vitamínů a vysokou hladinu mono-nenasycených mastných kyselin, tedy zdravých tuků, které chrání organismus a snižují množství cholesterolu v krvi. Právě proto získal makadamiový olej právem přízvisko „rostlinný lékař srdce“. Tento olej je ale též oblíbeným pomocníkem v péči o naše tělo. Vyživuje a zvláčňuje pokožku, má antioxidační účinky, a proto se hojně využívá například k masážím celého těla.

Původ a výskyt

Ačkoliv existuje několik druhů makadámií, pouze dva druhy jsou jedlé, a to Macadamia integrifolia a Macadamia ternifolia. Makadámie má původ na kontinentu Austrálie a okolních ostrovech. Nejvíce roste ve vlhkém a teplém prostředí australských deštných pralesů v okolí vodních toků. Konkrétní oblasti, odkud tato rostlina pochází, jsou Queensland a severovýchodní New South Wales. Rovněž ale makadámii můžeme nalézt ve střední Americe a jižní Africe. V současné době se značná část produkce makadámie nachází na plantážích ostrova Havaj.

Vzhled, chuť, vůně…

Macadamiový olej má při běžné pokojové teplotě kapalné skupenství.

Vyznačuje se jiskřivou jantarovou či světle žlutou barvou, má unikátní a delikátní máslovou chuť a lehce ořechovou vůni.

Zdraví a vitamíny

Energetická hodnota macadamového oleje ve 100 g se pohybuje okolo 3064 kJ. Největší podíl tvoří tuky (78,6 %), z toho tvoří 11,4 g nasycené mastné kyselin, 61,1 g mono-nenasycené mastné kyseliny a 0,014 g polynenasycené kyseliny. Dále olej obsahuje sacharidy (14,3 g), proteiny (7,1 g) a vodu (2 g).

Macadamiový olej je zdrojem, vápníku, hořčíku, železa a vitamínů B1, B2 a B3. Obsahuje též vitamíny A, B a E, díky kterým je skvělým pomocníkem v péči o tělo. Zvyšuje pružnost, vláčnost a hydrataci pokožky a chrání ji před škodlivým UV zářením. Při použití na vlasové pokožce stimuluje růst vlasů a chrání je před vnějšími chemickými vlivy.

Hlavní podíl makadamiového oleje tvoří kvalitní mastné kyseliny. 60 % tvoří kyselina olejová a 20 % kyselina palmitoolejová, které patří k tzv. mono-nenasyceným mastným kyselinám. Ty mají pozitivní účinek na naše zdraví. Snižují obsah cholesterolu v krvi, zlepšují proudění krve koronárními arteriemi. Dále zabraňují poškození buněčných membrán, a mají tak významný antioxidační účinek.

Použití macadamiového oleje v gastronomii

Macadamový olej najde své uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Je ideální do salátových dresinků, k dochucování pomazánek, skvěle se hodí k vaření, pečení i smažení nejrůznějších druhů masa a zeleniny. Díky své jedinečné máslové chuti a lehce ořechové vůni se perfektně hodí k dochucení orientálních a exotických pokrmů.

Použití v péči o tělo

Macadamiový olej má široké využití v kosmetickém průmyslu, přidává se do regeneračních krémů a přípravků proti stárnutí pleti či balzámů na rty. Přidává se do mýdel, masážních olejů, šamponů, kondicionérů a další vlasové kosmetiky.

Macadamiový olej je možné použít k péči o pokožku celého těla. Má silně vyhlazující a hydratační efekt. Hodí se zejména k péči o suchou, rozpraskanou nebo popálenou pokožku. Zanechává pleť jemnou, vyživenou a hladkou, zbavuje pleť vrásek a dlouhodobě ji vyhlazuje. Při péči o vlasy je možné olej použít k vlasovému zábalu nebo jako závěrečnou péči o vlasové konečky. Dá se také použít k odličování nebo nanést jako výživné sérum na oční okolí.

Skladování

Macadamový olej je nejlepší skladovat při teplotě do 15°C.

Je nutné jej chránit před přímým slunečním zářením a teplem.

Léčivé účinky

Macadamiový olej má řadu pozitivních a léčivých účinků:

- pomáhá při léčbě ekzémů a popraskané kůže

- vyhlazuje vrásky a zvyšuje elasticitu pokožky

- chrání pokožku před ÚV zářením faktorem 3–4

- regeneruje pokožku spálenou sluncem

- urychluje hojení a má protizánětlivé účinky

- působí jako antioxidant

- při užití k masážním účelům snižuje stres a pomáhá k relaxaci

- snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje proudění krve

zpět do Tuky a oleje