Mák setý

zpět do Bylinky
  • Latinsky: Papaver somniferum

Jinak také mák snodárný. Používáme semena, sušená, mletá nebo celá. Mák chutná trochu hořce, ořechově, téměř nevoní. Hodí se ke sladkostem nebo k pikantnímu pečivu. Přidává se do koláčů, buchet, závinů, sypou se jím housky, rohlíky či krekry. V indické kuchyni se používají bílá maková semena na omáčky a čatní. Mák je k dostání v podobě celých semen nebo mletý. Uchováváme jej v chladu a suchu.

Druhové botanické jméno rostliny v překladu znamená „navozující spánek“. Vztahuje se k narkotickým vlastnostem máku. Opium, po kapkách vytékající z naříznuté makovice, obsahuje složky, ze kterých se extrahuje morfin a kodein. Ve zralých semenech máku se tyto složky už nevyskytují. Mák je vysoká jednoletá bylina, která se pěstuje se semen. Rozkvétá bílými až fialovými květy a když květy odkvétají, odhalí kulovitou tobolku se semeny. Když makovice žloutnou až hnědnou, rostliny se sklízejí. Sklizeň probíhá obvykle mechanicky, rostliny se stavějí do panáků jako obilí nebo se makovice odřezávají a potom suší.

Aroma semen máku je lehké, příjemně oříškové. Chuť je podobná, s výraznější nasládlou příchutí. V západní Evropě a na Středním východě se mák používá k posypání pečiva nebo při pečení moučníků. V Turecku se zpracovává do tradiční chalvy, v Indii se semena melou s dalším kořením a slouží k zahuštění a ochucení omáček k masu a rybám. Semena máku jsou důležitým zdrojem oleje. Olej z prvního lisování, za studena, je vhodný do salátů. Olej z dalšího lisování, za tepla, má technické použití – přidává se např. do mýdel.

Krémově žlutá semena – mák s ledvinovitými semeny dlouhými asi 1mm se pěstuje v Indii. 1000 semen má hmotnost jen 0,5g.

Hnědá semena – v Turecku se tato semena míchají s grapefruitovým sirupem a ořechy. Směs slouží k přípravě tradičního dezertu.

Modrošedá semena – tato semena patří odrůdě v Evropě nejběžnější. Podobně jako semena ostatních odrůd jsou i modrošedá semena tvrdá.

Mletá semena – semena roztlučeme v hmoždíři nebo umeleme na mlýnku. Slouží k zahuštění omáček.

Pasta – opražená semena máku se jemně umelou a vzniklá hmota se používá jako základ různých pokrmů. Pasta se připravuje v Turecku.

Makovice – jsou hnědozelené, různého tvaru a velikosti. Všechny jsou lysé, na vrcholu s bliznovým terčem. Drobná semena v makovici oddělují četné nepravé přehrádky.

Mák je rozšířený od východního Středozemí do střední Asie, roste také v Indii, Číně, Íránu, Turecku a ve Francii. Hlavními producenty máku jsou Holandsko a Kanada.

zpět do Bylinky