Olej z hroznových peciček

zpět do Tuky a oleje
  • Anglicky: Wine oil

HROZNOVÝ OLEJ - olej z hroznových jader, jinak také vinný olej, je rostlinný olej lisovaný z peciček révy vinné, které jsou odpadním produktem při výrobě vína.

Recept na krásu

Hroznový olej se velmi často považuje za recept na zdraví a krásu. Má vynikající omlazující účinky a je výborný pro použití v kuchyni.

Původ a historie

Vyrábí se všude, kde se pěstuje víno. Jeho využití v kosmetice je známé již od středověku. Vinný olej se lisuje z hroznových peciček a v současnosti se vyrábí rafinovaný, extrahovaný a lisovaný za studena.

Vzhled, chuť a vůně…

Olej lisovaný za studena je velmi aromatický a má sytější zelenou barvu než olej rafinovaný. Má světlou barvu a téměř neutrální chuť. 

Zdraví a vitamíny

Obsahuje kyselinu linolovou, linolenovou, olejovou a vitamin E - 5mg na 100 ml oleje, dále obsahuje vitamíny A, B, C, F, minerály a proteiny, zinek, měď, selen a retinolovou kyselinu D-12.

Použití hroznového oleje v gastronomii

Olej z hroznových peciček se používá především ve studené kuchyni, hodí se k vinným hroznům, listovým salátům nebo tvarohu. Díky vysokému stupni spalování (216 °C) ho lze použít také ke smažení a na pečení.

Při používání v kuchyni má jedinečnou vlastnost zvyšovat přirozenou chuť jídla potravin. Perfektně se hodí pro marinování masa a ryb.

Dostupnost a skladování

Hroznový olej je k dostání v supermarketech nebo v prodejnách se zdravou výživou.

Uchovává se v temnu, při pokojové teplotě.

Léčivé účinky

- pomáhá snižovat cholesterol, krevní tlak

- prevence proti infarktu

- podporuje metabolismus

- má pozitivní vliv na ledviny

- silný protizánětlivý účinek

- zlepšuje pružnost pokožky

zpět do Tuky a oleje