Olej z pšeničných klíčků

zpět do Tuky a oleje

OLEJ Z PŠENIČNÝCH KLÍČKŮ – rostlinný olej získávaný z klíčků pšenice seté (Triticum aestivum) je velmi cenný jedlý olej, který je známý pro své četné léčivé účinky.

Zdravý, cenný a chutný

Olej vyrobený z pšeničných klíčků má je velmi cenný, protože obsahuje téměř 25 procent celkových živin pšeničných zrn, a má tak vysokou nutriční hodnotu. Olej z pšeničných klíčků obsahuje velké množství omega 3 a 6 mastných kyselin a rovněž i velké množství vitamínu E. Díky tomu je olej známý svými antioxidačními účinky a je rovněž vyhledávaný jako pomocník při léčbě a prevenci kardiovaskulárních chorob, vysokého cholesterolu, předčasného stárnutí, impotenci i neplodnosti.

Původ a výskyt

Olej se vyrábí z pšeničných klíčků, které jsou jedním z hlavních vedlejších produktů při zpracovávání přenice, obecně jsou používány jako krmivo pro zvířata, ale pomocí lisování nebo extrakce z nich lze vytvořit olej s vysokou nutriční hodnotou.

Struktura, chuť, vůně…

Olej z pšeničných klíčků má při běžné teplotě kapalné kapalnou formu, má světle žlutou až načervenalou barvu a poměrně výraznou pšeničnou chuť. Jeho vlastnosti se ale liší podle způsobu výroby. Olej lisovaný za studena má výraznější chuťové a aromatické vlastnosti než olej rafinovaný, který si zachovává i menší množství živin než olej panenský.

Zdraví a vitamíny

Olej z pšeničných klíčků má ve 100 g energetickou hodnotu přibližně 3780 kJ/ 919kcal a obsahuje 100% tuků. Z toho nasycené mastné kyseliny tvoří 19 g. Z mono-nenasycených mastných kyselin obsahuje olej kyselinu olejovou (17 g) a z polynenasycených mastných kyselin je to nejvíce kyselina linolová (56 g) – omega 6 mastné kyseliny a kyselina linoleová (6 g) – omega 3 mastné kyseliny.

Olej z kukuřičných klíčků je také zdrojem řady vitamínů a minerálů nezbytných pro správné fungování lidského organismu. Osahuje vitamín E, thiamin, železo, zinek, kyselinu listovou, hořčík, draslík a fosfor.

Nejvýznamnější složkami oleje z pšeničných klíčků je poměr omega 3 a 6 mastných kyselin. Olej z kukuřičných klíčků obsahuje poměr přibližně 1:9 (omega 3 vs. omega 6), a poměr, který nalézáme právě v tomto oleji je příznivější než v řadě dalších olejů a tuků. Olej je též velkým zdrojem vitamínu E, který je znám pro své antioxidační a omlazující účinky.

Použití oleje z pšeničných klíčků v gastronomii

Panenský, za studena lisovaný olej, je vhodný k užití ve studené kuchyni. Při uplatnění v teplé kuchyni je lepší zvolit olej rafinovaný, kterému nevadí vysoké teploty, nicméně olej z pšeničných klíčků je k dostání především ve své nerafinované verzi.

Je možné jej přidat zejména k zeleninovým salátům, přidává se do omáček a polévek a kaší.

Je možné jím pokapat zmrzlinu, jogurt či obiloviny.

Použití v péči o tělo

Olej z pšeničných klíčků se nachází své uplatnění i v kosmetice. Je v hodný pro péči o zralou a suchou pokožku. Lze jej použít k obkladům, či k mazání drsné a popálené pokožky. Má zvláčňující a regenerační účinky. Skvěle se hodí pro péči o suchá a rozpraskaná chodidla a lokty, nehtovou kůžičku. Jako doplněk stravy se stará o zdravou a vyživenou pokožku, nehty a vlasy.   

Spotřeba a skladování

Olej z pšeničných klíčků uchovávejte nejlépe v temnu při teplotě do 20 °C. Olej má v uzavřené sklenici trvanlivost asi 8 měsíců. Po otevření vydrží přibližně 2 měsíce.

Léčivé účinky

Olej z pšeničných klíčků má řadu pozitivních zdravotních účinků:

- působí jako antioxidant a snižuje zámky stárnutí pleti

- snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje krevní oběh a působí jako prevence kardiovaskulárním chorobám

- díky vitamínu B pomáhá ochraňovat poškozené tkáně a napomáhá jejich růstu

- je koncentrovanou zásobárnou energie, a proto se doporučuje při zvýšené fyzické zátěži, například sportovcům

- díky omega 3 mastným kyselinám snižuje nervová napětí a prospívá duševní pohodě

- u těhotných žen pomáhá předcházet některým vrozeným vadám, neboť obsahuje vitamín E, který je potřeba ke správné krvetvorbě

- pomáhá v prevenci proti impotenci a potratům

- při pravidelném používání snižuje hladinu tuku v těle

- díky hořčíku pomáhá udržet zdravou hladinu cukru v krvi a může tak pomoci pacientům s diabetes

zpět do Tuky a oleje