Palmový olej

zpět do Tuky a oleje
  • Anglicky: palm oil

PALMOVÝ OLEJ – anglicky palm oil, je rostlinný olej vyráběný z oplodí palmy olejné (latinsky Elaeis guineensis) je v současnosti nejlevnějším a jedním z nejběžnějších druhů oleje, který se v současnosti používá k přípravě potravin.

Diskutabilní olej používaný v potravinářském průmyslu

Palmový olej je pro mnoho zastánců ochrany přírody i lidského zdraví dnes velmi diskutovaným tématem. Je totiž velice levný, a tak je masivně využíván v potravinářském průmyslu. Lze na něj narazit potravinových produktech různého druhu. To má za následek rozsáhlé kácení deštných pralesů ve prospěch palmových plantáží. Pro naše zdraví znamená ztužený palmový tuk rizikové ucpávání tepen, ale nic není tak jednoduché…

Původ a historie

Palmu olejnou začal člověk zpracovávat již před více než 5 tisíci lety v Africe, odkud olejová palma pochází. Konkrétními místy původního výskytu palmy olejné jsou oblasti mezi Angolou a Gambií, konkrétně původní oblast Guineje, jak napovídá i latinský název palmy olejné – guineensis. Odtud se spolu s obchodem a kolonializací rostlina rozšířila na mnoho dalších kontinentů, palma se pak začala pěstovat na mnohých plantážích. Zdomácněla také na Madagaskaru, Srí Lance, v Malajsii, Sumatře, Střední Americe, Západní Indii a také na několika ostrovech v Tichém oceánu.

V druhé polovině 20. století se palma olejná začala hojně pěstovat v Malajsii a Indonésii za účelem vymýcení chudoby tamního obyvatelstva.

Zajímavostí je, že první ilustrace palmy olejné byla zhotovena botanikem Nikolausem Josephem von Jacquinem v roce 1763.

Ke konci 18. století archeologové objevili palmový olej v hrobce v egyptském městě Abydos, jehož historie sahá až k roku 3 tisíce před naším letopočtem. Má se za to, že do Egypta byl palmový olej dovezen arabskými obchodníky.

Současnost

V letech 2011/2012 byla celkový světová produkce palmového oleje 50,3 miliónu tun, a její produkce se v následujících letech ještě zvýšila. 90 % palmového oleje v současnosti pochází s oblasti Malajsie a Indonésie. Dle časopisu D Test je v současné době podíl palmového oleje v potravinářském využití 21,3 %, zatím podíl slunečnicového oleje je pouze 15,4 %. Důvodem je jeho velmi nízká cena, která je pravděpodobně dána levnou pracovní silou, ale i způsobem výroby, neboť palmový olej se nevyrábí za studena. Plody se sterilizují a uvaří, poté se v separátorech nebo ve šroubovém lisu oddělí olej, který se ještě musí vysušit vakuem.

Struktura, vůně, chuť…

Palmový olej má oranžovožlutou chuť, jeho barva i vůně jsou neutrální.

Zdraví a vitamíny

Energetická hodnota palmového oleje ve 100 g se pohybuje okolo 3700 kJ/ 883 kcal. Tuky celkově tvoří téměř 100 %, z toho největší podíl tvoří nasycené mastné kyseliny (41, 87 g), dále mono-nenasycené mastné kyseliny (42.16 g) a dále polynenasycené mastné kyseliny (11.28 g) Z nichž ale pouze 0, 19 % tvoří nejzdravější tzv. omega 3. Palmový olej obsahuje i vysoké množství vitamínu E.

Ačkoliv je palmový olej velmi levný a odolává při smažení i vysokým teplotám, odborníci na výživu tento druh oleje nedoporučují k nadměrné konzumaci. Většinou se totiž palmový olej vyskytuje v různých potravinách a výrobcích, ve kterých je ale tekutý palmový olej ztužen pomocí chemického procesu hydrogenace, během toho dochází ke změně povahy a účinků obsažených matných kyselin. Ty pak mají za následek ucpávání tepen a zadržováním cholesterolu, které vede k častějších infarktům a dalším kardiovaskulárním chorobám. V současné době je mnohým odborníky palmový olej nedoporučován. Na druhou stranu se ozývají hlasy, které upozorňují, že za škodlivostí produktů obsahující palmový olej se neukrývá samotný palmový olej ale onen proces ztužení, který by měl nepříznivé účinky nehledě na výběr oleje.

Použití palmového oleje v gastronomii

Palmový olej je vhodný ke smažení a fritování pokrmů díky, protože se nepřepaluje při vysokých teplotách. Jeho kouřový bod je 235 °C.

Palmový olej se běžně využívá v potravinářském průmyslu a je obsažen ve velkém množství potravinářských lahůdek, jako jsou například margaríny, čokolády, sušenky, majonézy. Slané pochutiny jako křupky, krekry, brambůrky. Můžeme na něj ale narazit i v různých sladkých tyčinkách, paštikách a cereáliích. Proto bychom měli být s konzumací těchto výrobků opatrní.

Dostupnost a skladování

Palmový olej je k dostání v obchodech s africkými potravinami. Uchovává se v temnu a chladu. Tento olej má ve sterilizovaném stavu trvanlivost asi 1 rok.

Léčivé účinky

Ačkoliv v původní africké kultuře byly různé části palmy olejné využívány k nejrůznějším léčivým účelům, dnes můžeme říci, že právě přemíra palmového oleje ve stravě našemu zdraví nepřispívá, a proto bychom k jeho konzumaci měli přistupovat opatrně.

zpět do Tuky a oleje