Rakytníkový olej

zpět do Tuky a oleje
  • Anglicky: Sea buckthorn oil

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ – anglicky Sea buckthorn oil je velmi cenný rostlinný olej vyráběný z jadýrek a dužiny rakytníku řešetlákového (latinsky Hippophae rhamnoides).

Vitamínová bomba

Rakytníkový olej je nejcennější látka plodů rakytníku, ze kterých se získává pomocí studeného lisování. Obsahuje množství nenasycených mastných kyselin a velmi široké spektrum vitamínů, a má dokonce přibližně 3x vyšší obsah betakarotenu než mrkev, proto o něm můžeme právem mluvit jako o „vitamínové bombě“.

Původ a výskyt

Rakytník, ze kterého je vzácný olej vyráběn, má přirozený původ na územích Číny, Mongolska, Nepálu, Sibiře a Indie. O jeho léčivých účincích se našly záznamy až z doby antického Řecka. Technologie extrakce rakytníkového oleje byla vynalezena v Rusku před více než 50 lety.

Současnost

Obliba Rakytníkového oleje a rakytníku jako takového se soustřeďuje zejména ve střední Asii, ale i v Evropě. V Americe, kam se rakytník dostal pravděpodobně s ruskými emigranti, obliba rakytníkového oleje roste pomaleji.

Struktura, chuť, vůně…

Rakytníkový olej je olejnatá tekutina tmavě oranžové až červené barvy. Má charakteristickou vůni a chuť.

Zdraví a vitamíny

Rakytníkový olej obsahuje směs karotenů a karotenoidů, látek, které mají výrazné antioxidační účinky. Rakytníkový olej je bohatým zdrojem zdraví prospěšných mastných kyselin, obsahuje kyselinu olejovou olejové, linoleovou, palmitinovou a další, tedy omega 3, omega 6, omega 7 a omega 8 nenasycených mastných kyselin.

Rakytníkový olej je bohatým zdrojem vitamínů (A, K, E, D, B1, B6), obsahuje kyselinu listovou, třísloviny a minerální soli.

Léčivá hodnota rakytníkového oleje spočívá v jeho schopnosti regenerovat pokožku a sliznice, pomáhá hojit popáleniny, vředy i drobná zdanění kůže. Je též ceněn pro své omlazující účinky.

Použití rakytníkového oleje v gastronomii

Rakytníkový olej je nejlepší konzumovat po lžičkách, případně jej využít ve studené kuchyni, není určen k tepelným úpravám pokrmů.

Použití v péči o tělo

Rakytníkový olej je možné využít k zábalům, potírání ran či péči o pokožku hlavy a vlasové kořínky.

Můžeme se s ním setkat i v regenerační nebo léčebné kosmetice.

Dostupnost, spotřeba a skladování

Rakytníkový olej je k dostání v obchodech se zdravou výživou a v lékárnách.

Rakytníkový olej se skladuje v temnu při teplotě 5 – 10°C. Před otevřením je jeho trvanlivost 6 měsíců. Po otevření je potřeba jej spotřebovat do 3 měsíců.

Léčivé účinky

Rakytníkový olej

- posiluje imunitu

- napomáhá správné funkci trávicího ústrojí

- regeneruje pokožku

- má antioxidační a antibakteriální účinky

- obnovuje pružnost a průchodnost cév

- upravuje arteriální tlak

- rozpouští hleny

- napomáhá léčbě rakoviny

- přispívá k rychlejšímu růstu vlasů a omezuje jejich vypadávání

zpět do Tuky a oleje