Rybí omáčky a pasty

Známe garnátovou pastu, asijskou rybí omáčku, ústřicovou omáčku, kaviárový krém, lososový krém a sardelovou pastu. Garnátová pasta - anglicky "shrimp pasta". Vyrábí se ze sušeného garnátového masa a soli. Je pálivě ostrá a páchne rybinou. Při vaření s pokrmem se zápach ztrácí. Hodí se k masitým a rybím pokrmům. Asijská rybí omáčka - je řídká, vyrábí se z fermentovaných ryb, např. sardelí, sépií nebo makrel. Patří do polévek a jídel z pánve wok. Obsahuje velké množství soli, může tedy sloužit jako její náhražka. Ústřicová omáčka - je řídká a tmavá. Vyrábí se ze sójové omáčky smíchané s fermentovaným masem ústřic.Ochucují se jí zeleninové pokrmy a ryby. Kaviárový krém - obsahuje často pouze tresčí jikry, nikoli jikry jesetera. Krém obsahuje také olej, ocet, cukr, sůl a jako pojivo bramborové vločky. Je jemně slaný. Lososový krém - je vyroben z lososa, tresčích jiker, octa, soli a oleje. Hodí se jako pomazánka na chleba, ochucuje omáčky a polévky. Musí být chlazený a nelze ho dlouho uchovávat. Sardelová pasta - jinak také ančovičková. Vyrábí se ze sardelového masa, octa a soli. Obsahuje různé kořeninové směsi. Používá se ke zjemnění některých omáček. Skladuje se v chladu.