Řepkový olej

zpět do Tuky a oleje

Řepkový olej patří k nejvíce používaným olejům v teplé i studené kuchyni. Je vhodný na smažení, fritování, pečení a další tepelné úpravy, používá se ale třeba i do salátů.

 

Řepkový olej se získává podle mezinárodních standardních postupů ze semen řepky olejné.

Podle všech výzkumů a analýz je v současné době řepkový olej z nutričního hlediska vzhledem k složení a poměru mastných kyselin nejlepší ze všech rostlinných olejů. Podle některých kritérií – například obsahu nezdravých nasycených mastných kyselin nebo prospěšných omega-3 mastných kyselin, je dokonce lepší než olej olivový.

 

Využití řepkového oleje v gastronomii

Vylisovaný surový olej se pak používá na smažení, fritování a další tepelné úpravy, ale i při výrobě mnoha potravin – například majonéz, tatarských omáček nebo rostlinných tuků. Přidává se také do salátů a nálevů.

V Německu je řepkový olej nejoblíbenějším a nejvíce používaným rostlinným olejem. 

 

Složení řepkového oleje

Olej z řepky olejné obsahuje velmi málo nezdravých nasycených mastných kyselin a naopak poměrně značné množství zdravějších mononenasycených a esenciálních mastných kyselin – až 70 %, a kyseliny omega-6 i omega 3.

Používání řepkového oleje je tedy vzhledem k obsahu a poměru mastných kyselin v potravinářství a gastronomii doporučováno.

 

Vliv řepkového oleje na lidské zdraví

V minulosti v řepkovém oleji byl poměrně vysoký obsah dieteticky nevhodné kyseliny erukové, ten se ale podařilo šlechtěním rostlin výrazně snížit a pěstují se již dokonce bezerukové odrůdy. Podle norem nesmí být v oleji obsah kyseliny erukové vyšší než 2 %, reálně se ale ve většině druhů řepkového oleje obsah této kyseliny pohybuje okolo desetiny procenta a to je množství pro lidské zdraví naprosto neškodné.

Podle mnoha různých průzkumů nemá používání řepkové oleje žádné větší negativní dopady na lidský organismus. Bylo dokonce zjištěno, že konzumace jeden a půl polévkové lžíce – cca 19 gramů – nízkoerukového řepkového oleje denně může vzhledem k obsahu nenasycených mastných kyselin snížit riziko vzniku ischemické choroby srdeční za předpokladu, že řepkový olej nahradí srovnatelné množství masycených mastných kyselin a nezvýší se celkový denní energetický příjem.

Řepkový olej mimo příznivého složení mastných kyselin obsahuje i další pro lidské zdraví důležité látky, zejména steroly a tokoferoly.

zpět do Tuky a oleje