SALERS je sýr určený ke krájení pocházející z Francie.

Původ a historie

Sýr pochází z vulkanické oblasti v horách Auvergne. Občas bývá zaměňován se sýrem Cantal. Sýr Salers má velice dlouhou tradici, vyrábí se z mléka nadojeného v období mezi dubnem a listopadem, takže chuť sýru ovlivňuje zejména jedinečná přirozená místní potrava dobytka.

Od roku 1961 nese Salers ochrannou známku AOC.

Vzhled, chuť, vůně…

Salers má červenou hliníkovou plaketu, vyrábí se v různých velikostech. Průměr je většinou 38-48 cm a hmotnost 35-55 kg. Na kůrce bývá lehký povlak plísně, jinak je přirozeně suchá, silná. Obsah tuku v sušině je 45 %.

Tento sýr má rustikální, lehce nakyslou a jemně kořeněnou chuť, voní decentně po ovoci.

Výroba

Salers se vyrábí se z kravského mléka sráženého syřidlem. Nadrobená sýřenina se lisuje, znovu drobí, solí a tvaruje. Následuje ještě jedno lisování trvající 48 hodin. Sýr zraje 3 měsíce až 1 rok ve vlhkých a chladných sklepeních.

Použití sýru Salers v gastronomii

Sýr se podává se po jídle, je vhodný i k dochucení omáček a polévek nebo k zapékání. Chutná výborně v kombinaci s ovocem.

Dostupnost a skladování

Salers je k dostání ve specializovaných prodejnách. Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a děrované hliníkové fólie.

zpět do Sýry