Ačokča

zpět do Bylinky
  • Latinsky: Cyclanthera pedata
  • Anglicky: Achoccha

AČOKČA též korila – latinsky Cyclanthera pedata je známý také pod lidovým názvem paprikookurka.

Ani paprika, ani okurka

Ačokča pochází z Jižní a Střední Ameriky. Malé plody je možné konzumovat v čerstvém stavu, větší se nakládají jako okurky. Z plodů zbavených semen se připravuje odvar na snížení hladiny cholesterolu, listy se přikládají na zánětlivou pokožku.

Původ, historie, současnost

Pochází ze střední a jižní Ameriky. Z Bolívie se postupně rozšířila do Mexika, kde se těší velké oblibě. V Evropě není ačokča moc známá, ale jejímu pěstování se můžete věnovat i ve skleníku na zahradě.

Vzhled, chuť a vůně…

Ačokča svým vzhledem připomíná lusk ve velikosti 3 cm. Vnitřek je po dozrání dutý s hráškovou chutí. Plody jsou jedlé, ale pouze v případě, že jsou nedozrálé. Před dozráním jsou plody velmi křehké a chutné, naopak po dozrání bývají tuhé a k přímé konzumaci nevhodné. Plody mají zelenou barvu a uvnitř se nacházejí semena.

Zdraví a vitamíny

Ačokča obsahuje beta karoten, který má antioxidační účinky a napomáhá ochraně pokožky před slunečním zářením. V ačokče nalezneme i vitamíny C, B1 a B2. Je tedy vhodná pro zlepšení imunity. Listy mají protizánětlivé účinky.

Použití ačokčy v gastronomii

Mladé plody jsou výborné syrové, ale je možné je v kuchyni zpracovávat na mnoho způsobů. Lze je použít do leča, zeleninových salátů a jiných směsí, kde mohou doplňovat nebo nahradit papriku. Výborné jsou také plněné masem, sýrem nebo třeba rybami. Ačokča je skvělá i po naložení do nálevu, chutná podobně jako okurky. Listy lze upravit jako špenát, a to i přes to, že samy o sobě jsou bez chuti.

V případě, že původně smetanová semena hodně ztmavnou, rostlinu už nekonzumujte.

Semena si můžete uchovat na zasetí pro příští rok.

Léčivé účinky

- snížení krevního tlaku

- pomáhá při nemocech dýchacího ústrojí

- pomáhá proti kornatění tepen

- močopudné účinky

- protizánětlivé účinky

 

zpět do Bylinky