Jetel luční

zpět do Bylinky
  • Latinsky: Trifolium pratense

JETEL LUČNÍ – latinsky Trifolium pratense. Na světě je známých asi 300 druhů.

Magický i léčivý…

Jetel je jednou z nejvýznamnějších českých pícnin. Kromě léčivých účinků má i význam lidový a magický. Klasicky má tři lístky, ale často se hledají jeho mutace, dvojlístek či čtyřlístek. Dvojlístek značí nového milence a čtyřlístek je pro štěstí.

Původ, historie, rozšíření

Původ jetele můžeme hledat v Evropě a v přilehlých částech Asie a Afriky. U nás se pěstuje od roku 1771. Vyskytuje se u nás ve všech nadmořských výškách.

Vzhled, chuť a vůně…

Jetel dorůstá výšky od 10 cm do 1 m. Lístky mají na líci výraznou bělavou nebo červenohnědou půlměsícovitou skvrnu. Na rubu jsou lístky místy chlupaté a beze skvrny.

Květenství je o průměru 2–4 cm. Květy mají červené, někdy narůžovělé nebo zcela bílé korunní lístky.

Jetel má velmi příjemnou chuť.

Odrůdy

jetel zvrhlý (Trifolium hybridum)

jetel prostřední (Trifolium medium)

Zdraví a vitamíny

Jetel obsahuje důležité vitaminy, minerály a chlorofyl. Jetel obsahuje glykosidy, třísloviny, flavonoidy, barviva, fenolické látky, pryskyřice, silice, tanin a flavonové substance pratol a pratensol. Jetel je nektarodárná rostlina, za jeden den vyprodukuje 0,8–0,9 mg nektaru s cukernatostí 45–63 %.

Použití jetele v gastronomii

Připravujeme z něj nápoj – jetel s kopřivami rozmixujeme v čerstvé pramenité vodě a necháme ustát. Kvítky nebo lístky můžeme také přidat do polévek nebo salátů.

Léčivé účinky

- má silné dezinfekční účinky

- používá se na léčbu nevolností

- ulehčuje léčbu kašle, rýmy, bronchitidy či nachlazení

- zmírňuje potíže spojené s menopauzou

 

zpět do Bylinky