Bazalka pravá

zpět do Bylinky
  • Latinsky: Ocimum basilicum

BAZALKA PRAVÁ – latinsky Ocimum basilicum, jinak také bazilika, bazalika, indická bazalka. Je typická pro italskou kuchyni, kterou si bez ní nedokážeme představit.

Indická bylinka si podmanila italskou kuchyni

Skvěle doplňuje zeleninová i těstovinová jídla z italské kuchyně. Pizzu si bez ní nedokážeme dnes vůbec představit. Dnes si ji běžně pěstujeme v zahrádkách i za oknem. Používá se čerstvá, sušená i zmražená.

Původ a historie

Tato aromatická bylinka má svoji domovinu v Indii, kde byla pěstována více než 5 000 let. Z Asie se rozšířila do Evropy v 16. století. Ostatní druhy bazalky pocházejí z Afriky a Jižní Ameriky.

V současné době se běžně pěstuje v zahradách i v domácnostech. Bazalka pravá je jen jedním z 60 druhů bazalek.

Pěstování

Bazalce se daří výhradně v teplých, slunných a chráněných polohách. Bazalka roste především v teplém středomořském podnebí. Vyžaduje 5 hodin slunečního svitu denně a teploty nad 10 °C. Daří se jí v dobře odvodněných půdách.

Doma stačí postavit ji na okno, řádně zalévat a pravidelně zastřihávat.

Vzhled, chuť a vůně…

Bazalka je jednoletá nízká bylina s lysou lodyhou. Lístky vyrůstají v trsech, horní listy přecházejí v malé, červenavé listeny. Květy jsou poměrně velké a bílé.

Chuť bazalky je peprná a sladce kořenitá. Dodává pokrmům čerstvé aroma. Pěstují se i formy s listy zelené a červené barvy. Odlišné je také aroma – od typické vůně bazalky po skořicovou a citrónovou.

Odrůdy

Blue Spice – dekorativní a výrazně aromatická odrůda sladké kořenové vůně. Má drobnější zelené listy, purpurové lodyhy a růžové květy.

Purple Ruffles – aromatická a dekorativní odrůda s tmavě purpurovými zkadeřenými listy se zubatým okrajem, kvete růžovými květy.

Queen – kompaktní odrůda vhodná do truhlíků, tvar si udržuje i bez zaštipování. Rostlinu zdobí tmavě zelené listy, výrazné nahloučené květenství.

Purple Opaal – růžově kvetoucí bazalka s listy tmavě purpurové barvy a jemně bublinatým povrchem.

Zdraví a vitamíny

Bazalka obsahuje především silice (až 1,5 %) některé druhy obsahují až 3 %. Hlavními složkami oleje jsou methylchavikol (estragol) a linalool. Dále obsahuje přibližně 5 % tříslovin, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje s eugenolem a ocimem, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky.

Používá se do inhalačních směsí při těžkém nachlazení i při únavě. Při podávání ve formě čaje ji zpravidla kombinujeme s jinými bylinkami.

Použití bazalky v gastronomii

Toto koření je typické zejména pro italskou kuchyni. Hodí se k salátům a zeleninovým pokrmům, pizza či pesto se bez bazalky neobejdou. K dostání je čerstvá i sušená v každém supermarketu, sušená má však méně výrazné aroma. Čerstvou bazalku můžeme najemno nakrájet, s trochou vody zamrazit a ochucovat jí teplá jídla.

Z některých druhů se lisuje olej, který se využívá v potravinářství.

Používá se i do čajů na uklidnění, kdy se kombinuje s dalšími bylinkami. Pozor na dávkování – vyšší dávky nepůsobí uklidnění, ale naopak podráždění.

Skladování

Bazalku můžete používat čerstvou, běžně koupíte v obchodě.

Uchovávat ji můžete sušenou či mraženou.

Léčivé účinky

- snižuje krevní tlak

- je vhodným prostředkem při těžkém nachlazení i při únavě

zpět do Bylinky