• Latinsky: Citrus aurantifolia

LIMETA známá také jako LIMETKA -botanicky Citrus aurantiifolia, anglicky a francozsky lime, německy Limette nebo španělsky lima ácida je citrusový plod stromu Citrus limetta.

Příjemně kyselé a velmi zdravé ovoce…

Limeta je kyselé citrusové ovoce, které zná asi každý. Pokládáme ho většinou „jen“ za odrůdu citronu, z které se používá především šťáva. I limetka má ale větší využití a samozřejmě jako všechny citrusové plody i významné účinky na lidské zdraví.

Původ a historie

Limety nemají tak dlouhou historii jako citrony. Pocházejí z Mexika a Brazílie, a především v těchto zemích se také dosud převážně pěstují.

Současnost

V současnosti se limetky pěstují především v Mexiku, které je nejvýznamnějším světovým producentem typické karibské – mexické - limetky. Z Brazílie, USA, v dalších zemí střední a jižní Ameriky pochází největší produkce limetky perské, které se také říká tahitská. V jihovýchodní Asii, v Africe a ve střední Americe se pěstuje další velmi známý druh tohoto ovoce, limetka Kaffir. V současné době se některé vyšlechtěné odrůdy pěstují už i v oblastech Středomoří.

Limetky je možné pěstovat i ve sklenících a v domácnostech. Na rozdíl od jiných citrusů kvetou a nasazují na plody po celý rok. V mnoha případech se využívají i jako okrasné dřeviny.

Vzhled, chuť, vůně…

Plody limety mají vejcovitý tvar a jsou menší než citrony. Barva kůry je většinou zelená, u některých odrůd žlutozelená, původní mexická limetka je žlutá. Povrch je hladký, u limety Kaffir zvrásněný.

Vnitřek limetky je různý podle odrůdy. Původní mexická limetka má dužninu žlutou s mnoha jadérky, limetka tahitská je uvnitř žlutozelená a bez jadérek, Kaffir je uvnitř zelenožlutá a má jadérka.

Limetky jsou hodně šťavnaté a méně kyselé než citrony, jejich chuť je jemnější. Mají typickou nezaměnitelnou vůni. Nastrouhaná kůra má jemně nakyslou chuť.

Sklízí se nezralé, ale na množství šťávy, chuť ani aroma to nemá žádný vliv.

Odrůdy

Limety se dělí především na dvě základní skupiny - limetky mexické a limetky perské.

Limetka mexická se označuje také karibská nebo limetka pravá. Její velmi aromatické plody nejvíce připomínají citrony, jsou ale menší, kůra je hladká a zelená a u zralých plodů žlutá. Dužnina je velmi kyselá, má žlutou barvu a obsahuje jadérka. Pěstuje se nejvíce v Mexiku, v Evropě je to nejprodávanější odrůda.

Limetka perská je známá také jako tahitská. Plody jsou středně velké, kůra má zelenou barvu, vnitřek je žlutozelený a bez jader. Obsahuje dvojnásobně víc šťávy než citrony. Plody z Brazílie, USA, střední a jižní Ameriky nejsou chemicky ošetřované. V Evropě se na trhu objevuje méně často.

Limetka Kaffir se od ostatních odrůd odlišuje především zvrásněnou kůrou zelenožluté barvy, dužnina s jadérky je zelenožlutá, méně šťavnatá než u ostatních odrůd limetek. Listy stromu a jemně nastrouhaná vnější kůra se používají jako koření. Kaffir se nejvíce pěstuje v jihovýchodní Asii, v Africe a ve střední Americe. V Evropě je k dostání velmi zřídka.

Do skupiny citrusových plodů – limetek patří i Kumkváty

Kumkváty jsou mezi citrusy nejmenší plody. Mají zelenožluté zbarvení kůry, která je měkká a jedlá. Vnitřek je méně šťavnatý, má žlutočervenou barvu a obsahuje jádra. Kumkváty mají velmi hodně pektinu, minerálních látek a vitamínů.

Nejznámější odrůda Meiva se dá úspěšně pěstovat i ve sklenících a domácnostech.

Zdraví a vitamíny

Limetky jsou velmi podobné citronům i v obsahu vitamínů a minerálních látek. Důležitý je především poměrně velký obsah vitamínu C a B, pektinu, booflavonoidů, draslíku, vápníku a fosforu.

Vitamín C je jeden z nejdůležitějších vitamínů a společně s vitamínem B se významně podílí na posilování imunity, cév, srdce a krevního oběhu, a také např. i na správném fungování metabolismu.

Pektin snižuje hladinu tuků v krvi a je prevencí proti rakovině žaludku, slinivky a střev, flavonoidy posilují stěny kapilár, zlepšují pružnost cév, snižují tvorbu krevních sraženin a také mají antioxidační i protinádorové účinky.

Draslík, vápník a fosfor mají vliv na odolnost vůči stresu, zvyšují imunitu, pomáhají v lidském těle neutralizovat a také z něj vylučovat těžké kovy a škodlivé přídavné látky z potravin, a tím snižují riziko vzniku rakoviny.

Limetky vzhledem k obsahu vitamínu C a B, pektinu, flavonoidů a dalších látek významně zvyšují obranyschopnost a imunitu organismu, zlepšují krevní oběh a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Snižuje se i riziko nádorových onemocnění.

Limetková šťáva

- posiluje imunitu člověka proti různým infekcím, virovým i střevním nákazám

- napomáhá správnímu fungování metabolismu

- zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak a působí proti trombóze

- má velké antioxidační i protinádorové účinky

Vzhledem k tomu, že šťáva z limetek je poměrně značně kyselá, nedoporučuje se její příliš častá konzumace ani například jednorázová konzumace ve větším množství.

Použití limetky v gastronomii

Limetka má nezaměnitelnou chuť i aroma. Používá se především šťáva, a tonejvíce při přípravě zálivek salátů, různých dresinků i nápojů - známé jsou například koktejly Cuba Libre nebo Mojito.

Do salátů se mimo šťávy může použít stejně jako u citronů nastrouhaná kůra. Její chuť je mírně nakyslá.

Šťávou se dá také marinovat maso, a v takovém případě ho už vzhledem k specifické chuti limetek není nutné solit.

V arabských zemích se limetky nakládají stejně jako v Evropě okurky a jsou vynikající pochoutkou.

Limetky našly své uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Výtažky a dokonce i kousky limetky se přidávají do pleťových krémů, protože právě na pleť velmi příznivě působí.

Příprava limety před použitím

Nejjednodušší je důkladně studenou vodou omytou limetku rozkrojit na dvě poloviny a pak z ní vymačkat šťávu, případně ji nakrájet na plátky.

Šťávu z limetky snadněji vymačkáme, když ji pod dlaní poválíme na rovné ploše.

Víc šťávy získáme, pokud limetku dáme na maximálně 5 vteřin do mikrovlnné trouby.

Pokud šťávy potřebujeme jen několik kapek, zapíchneme do plodu dřevěné párátko a otvorem šťávu vymačkáme. K uchování limetky pro další použití pak stačí píchnout párátko zpět do stejného otvoru, citron zabalit do mikroténové fólie nebo igelitového sáčku a uložit do chladničky.

Chceme-li jen tenký plátek kůry, odkrojíme ho ostrým tenkým nožem nebo speciální škrabkou, která se odborně jmenuje zester.

Když chceme použít z citronu samostatně šťávu a kůru, nejdříve oškrábeme nebo okrájíme kůru a pak vymačkáme šťávu.

Limetka v kuchyni

Dresink z limetky na grilované maso - podle chuti smícháme šťávu z limetky, jemně nasekanou bazalku, majonézu, prolisovaný česnek a sůl. Můžeme také použít celou rozmixovanou limetku.

Marináda s limetkou na maso- šťávu z limetky nebo celý rozmixovaný plod smícháme s kořením, chilli nebo sójovou omáčkou a olejem. Marinádu není potřeba dochucovat solí a není nutné solit ani maso.

Salát z limetkou - na malé kousky nakrájenou celou limetku smícháme s natrhanými listy salátu a ořechy. Do salátu můžeme přidat i různé sýry nebo zeleninu.

Osvěžující nápoj z limetky - nakrájenou celou limetku dáme do studené vody s ledem. Plod můžeme také rozmixovat.

Jak a podle čeho vybírat

Nejlepší limetky mají svůj původ v Mexiku, Brazílii a v USA.

Limetky plodí celý rok, sklízí se a velmi často i prodávají nezralé. Kupovat bychom měli plody už částečně nazrálé.

Ideální limetka má mít podle odrůdy svěží zelenou, žlutozelenou nebo zelenou barvu a hladkou slupku. Jedinou výjimkou v povrchu je odrůda Kaffir, která má slupku zvrásnělou. Pokud jsou limetky větší než obvykle, musí mít i přiměřeně větší hmotnost.

Starší plody můžou mít tuhou vyschlou dužninu, a proto je vždy dobré se zaměřit mimo země původu i období sklizně. V žádném případě také samozřejmě nekupujeme plody příliš měkké, omačkané nebo dokonce nahnilé.

Spotřeba, zrání, skladování

Limetky se většinou sklízí nedozrálé hned, jak dorostou do požadované velikosti. Potom během jednoho až čtyř měsíců dozrávají a expedují se na trh.

Zralé limety se kazí o něco pomaleji, než například citrony, ale pokud se uskladní při teplotě cca 5°C a šetrně se s nimi zachází, vydrží až 15 týdnů.

Rozkrojenou limetku je nejlépe ihned nebo co nejrychleji spotřebovat. Můžeme ji krátce skladovat zabalenou do potravinářské fólie.

Pěstování limetky

Limetka se dá úspěšně pěstovat i v našich klimatických podmínkách v domácnostech a ve sklenících. Je to poměrně nenáročná a navíc i velmi dekorativní rostlina.

O vhodné odrůdě je ale dobré se poradit s odborníky.

Léčivé účinky

Limetková šťáva

- posiluje imunitu proti různým infekcím, virovým i střevním nákazám

- napomáhá správnímu fungování metabolismu

- zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak a působí proti trombóze

- má velké antioxidační i protinádorové účinky

I malé množství vodou naředěné limetkové šťávy dokáže zahnat počínající fyzickou únavu uhasí žízeň lépe, než větší množství jiných nápojů..

Limetkovou šťávu lze použít i zevně například na desinfekci různých oděrků nebo míst po bodnutí hmyzem. Je ale vždy dobré šťávu alespoň mírně naředit.

Limetky můžou mít i nežádoucí zdravotní účinky. Šťáva je značně kyselá a v případech nadměrné konzumace může dojít k podráždění žaludku nebo dásní.

Konzumaci limetek není vhodná ani pro osoby s nemocemi ledvin, nedostatkem červených krvinek a vápníku, malé děti a starší lidi.

Limetka proti kouření a alkoholu

Proti kouření - pokud chceme přestat kouřit, stačí několik kapek naředěné limetkové šťávy v ústech vždy, když dostaneme chuť na cigaretu. Tato jednoduchá odvykací kúra trvá přibližně 30 dnů.

Proti alkoholu - konzumace limetek a jejich šťávy snižuje chuť na alkohol, ale také pomáhá při rekonvalescenci organismu po jeho nadměrném pití alkoholických nápojů.

zpět do Tropické a subtropické