• Latinsky: Citrus maxima

POMELO latinsky Citrus maxima (Citrus grandis), anglicky pomelo, pummelo, případně i shadock,francouzsky pamplemousse,německy Pomelo nebo Pampelmuse je největší citrusový plod, který vznikl křížením grapefruitu a pomeranče a roste na stálezeleném stromě stejného jména.

Velké, chutné, zdravé…

Pomelo má svoji nezaměnitelnou chuť a také velmi pozitivní účinky na zdraví člověka. Pomelo je stejně jako pomeranč, grep nebo mandarinka nejen chutné a osvěžující, ale i velmi zdravé.

Původ a historie

Přesné místo původu tohoto největšího citrusového plodu není známé. Většinou se uvádí, že pomelo pochází z jihovýchodní Asie - Thajska, Malajsie a Indonésie, kde také dodnes roste i ve volné přírodě. Existují ale i další místa původního výskytu, například ostrov Barbaros v Karibském moři, nebo jih Spojených států amerických. Některé teorie ale tvrdí, že z mnoha citrusových plodů pochází z amerického kontinentu jen grapefruit…

Současnost

Pomela se v současné době pěstují především v Kalifornii, Mexiku, Číně, Sýrii, Izraeli a Japonsku, v Evropě v menším množství ve Španělsku. Ve volné přírodě rostou v Thajsku, Malajsii a Indonésii, na Nové Guinei a Tahiti.

V Číně jsou tyto velké citrusy velmi populární a nechybí především při oslavách čínského Nového roku. Pro Číňany je pomelo symbolem štěstí a bohatství a podle pověry se ten, kdo sní pomelo právě v den příchodu nového roku, bude mít v následujícím roce dobře…

Vzhled, chuť, vůně…

Pomelo je největší citrusový plod, vzniklý křížením grapefruitu a pomeranče. Vzhledově se více podobá grepům, chuťově je bližší pomerančům.

Plody mají podle odrůdy kulatý až vejcovitý, některé i hruškovitý tvar. Jejich průměr je od 10 do 25 centimetrů, váží 0,5, ale také 5 kilogramů, pro obchodní účely jsou nejběžnější pomela o váze 1 až 1,5 kilogramů. Barva plodů je nazelenalá, žlutozelená, žlutooranžová nebo sytě žlutá. Kůra se dobře loupe, je silná, na povrchu lesklá a porézní, uvnitř bílá a houbovitá

Dužina je u většiny odrůd spíše méně šťavnatá, zelená, světle žlutá, případně oranžová až tmavě červená, rozdělená na 8 až 11 dílků. Ty jsou pokryté bílou tenkou slupkou, která je velmi hořká a nekonzumuje se. Chuť dužiny je podle odrůdy a místa pěstování různá - nevýrazná, sladká, sladce nakyslá nebo i kysele hořká.

Podíl dužiny v celkové velikosti plodu je poměrně malý - z pomela o váze 1 kilogram získáme dužiny přibližně jako z jednoho velkého pomeranče.

Plody rostou na trnitém stále zeleném stromě, který dorůstá do výšky 2 až 15 metrů.

Odrůdy

Pomelo má poměrně hodně odrůd, které se od sebe liší tvarem, barvou kůry i dužiny a také chutí. Plody jsou od kulatých až po hruškovité, barva kůry může být žlutá, zelená i oranžová, dužina žlutá, zelená, oranžová i rudá, chuť nevýrazná i intenzivní, sladká až kyselá…

Červené pomelo je nejznámější a celosvětově nejvíce pěstovaná odrůda. Má pevnou středně šťavnatou dužinu oranžovočervené barvy s typickou chutí. Silná žlutooranžová kůra se dobře loupe, využívá se na kandování a získává se z ní látka pektin.

Goliath je nejvýznamnější z odrůd, které pocházejí z Číny, pěstuje se ve velkém množství ale i v Izraeli. Plody mají hruškovitý tvar, barva kůry i dužiny je žlutozelá. Chuťově jsou tato pomela příjemně sladká s minimální hořkou příchutí.

Honey pomelo se pěstuje pouze v jihovýchodní Číně a plody jsou na trhu jen v období od listopadu do března. Dužina bez semínek je velmi šťavnatá, má sladkou jemně navinulou chutí a výrazné medové aroma.

Nam roi má původ ve Vietnamu. Oranžové oválné plody se středně silnou kůrou jsou poměrně šťavnaté, sladké s mírně kyselou a zároveň i lehce nahořklou příchutí, poměrně hodně typicky aromatické.

Khao Tang Kwa je odrůda s charakteristickým tvarem, hladkou tenkou oranžovou slupkou, mírně aromatickou, sladkou a mírně nakyslou žlutočervenou dužinou. Pěstuje se v Thajsku a její pěstitelé jsou velmi podporováni úřady.

Sweetie vznikl křížením pomela a bílého grepu. Sweetie není tak hořký jako grapefruit, je poměrně šťavnatý a chuťově i aromaticky lahodný a zajímavý. V tomto případě se podařila opravdu výjimečná kombinace všech nejlepších vlastností obou dějů citrusových plodů.

Zdraví a vitamíny

Pomelo je nízkokalorické - na 100 gramů plodu obsahuje pouze 6 až 12 gramů přírodních sacharidů, 0,2 až 0,6 gramů tuků a minimum sodíku. V pomelu ale najdeme mnoho vitamínu C - od 36 do 50 gramů na 100 gramů plodu. Mimo tohoto vitamínu je zde i provitamín A, a také mnoho minerálních látek, především draslík, mangan a železo.

Minimální množství cukrů, tuků a sodíku, a zároveň velký podíl vitamínu C a draslíku jsou vynikající kombinací pro snižování cholesterolu a prevenci proti srdečním chorobách a nemocem krevního oběhu. Tyto látky se také podílí na aktivaci činnosti mozku, paměti i nervového systému a podílí se na regeneraci svalů.

Plody mají i poměrně mnoho vlákniny, která je významná především pro trávící ústrojí.

Vitamín C v kombinaci s ostatními látkami navíc posiluje imunitní systém a obranyschopnost ogranismu. Pomelo také pozitivně působí proti vzniku různých nádorových onemocnění. Vzhledem k nízké kalorické hodnotě a velmi dobrým čistícím a detoxikačním vlastnostem jsou pomela vhodným doplňkem při redukčních dietách.

Kombinace zdraví prospěšných látek v plodu pomela je poměrně výjimečná a mimo různých preventivních účinků má i téměř léčivé schopnosti. Velmi dobře například léčí kašel a čistí dýchací cesty, pomáhá při odstraňování otoků a také při stavech po nadměrné konzumaci alkoholu.

Použití pomela v kuchyni

Pomelo má podobné složení jako ostatní citrusové plody a také podobné využití.

Dužina se konzumuje podobně jako u ostatních citrusových plodů především přímo, tzv. za syrova. Musí se z ní ale oloupat bílá slupka, která je hořká.

V studené kuchyni se používá pro přípravu ovocných, sladkých i pikantních salátů a také k zdobení dezertů.

V teplé kuchyni se dužina využívá především při přípravě exotických pokrmů v kombinaci s masem. Například na Filipínách se nakrájená dužina posolí a pak se přidává k různě upraveným masům, rybám nebo tzv. plodům moře.

Šťáva se přidává do míchaných nápojů, pije se samozřejmě i samostatně. Velmi chutný je i džus.

Kůra se využívá hlavně na výrobu marmelády, ale také se třeba napouští řepným cukrem a kanduje nebo obaluje v čokoládě. Malajsii se kůra vaří a vyrábí se z ní sirup. V Číně se kůra používá při přípravě různých teplých jídel a do sladkých dezertních polévek.

Listy a kůra se v Malajsii a Číně vaří a z jejich vývaru se připravují různé rituální koupele, které slouží k očistě těla i duše.

Semena a listy především v Indočíně používají na lisování oleje, kterým se zapalují opiové dýmky.

Květy stromů se používají v kosmetickém průmyslu při výrobě parfémů.

Dřevo stromů je těžké a tvrdé, vyrábí se z něho velmi kvalitní nábytek.

Z dužniny, semen a kůry, případně také z květů, se v Číně také připravuje mnoho léků, odvarů a mastí, které jsou účinné při léčbě kašle a otoků, zlepšují trávení a pomáhají při stavech po nadměrné konzumaci alkoholu nebo otravách.

Odstranění kůry pomela

Kůra pomela je poměrně tuhá, u většiny odrůd se ale dá dobře oloupat. K jejímu odstranění je nejlepší použít menší ostrý nůž nebo speciální tzv. loupátko na citrusové plody.

Příprava pomela před použitím

Před konzumací plod oloupeme a zbavíme ho také bílé části slupky, která je u většiny odrůd poměrně silná. Pak plod rozdělíme na jednotlivé dílky, z kterých odstraníme slupku tak, aby zůstala jen čistá dužina. Slupka je totiž, stejně jako semínka, velmi hořká.

Jak a podle čeho vybírat

Pomelo dozrává v období od konce listopadu do března. Opravdu čerstvé a chutné plody jsou v obchodech k dostání především v této době a tak je dobré se při koupi zajímat i o datum sklizně.

Kvalitní zralé pomelo má lesklou, pružnou a na omak pevnou kůru bez barevných odchylek. Plody by měly vážit od 0,5 do 1 kilogramů. Malé, ale ani velmi velké plody se pro konzumaci příliš nedoporučují.

Při nákupu je také důležité, aby pomelo bylo zabalené do celofánu a síťky, protože jeho dužina poměrně rychle vysychá. Bez takového obalu je dužina týden po sklizni téměř suchá.

V žádném případě nekupujeme plody, které jsou měkké, omačkané, nahnilé nebo jinak povrchově poškozené.

Spotřeba, zrání, skladování

Zralá pomela grepy se poměrně rychle kazí, ale pokud se uskladní při teplotě cca 5°C a šetrně se s nimi zachází, vydrží až 4 týdny.

Rozkrojený plod je nejlepší co nejrychleji spotřebovat. Dužina velmi rychle vysychá, ale pokud se pomelo zabalí do potravinářské fólie, je možné ho krátce v chladnu skladovat.

Zajímavosti

Pomelo je známé také pod názvem pumelo, v Anglii se mu říká také Šedok (Shaddock). Toto jméno má po námořním kapitánovi Shaddockovi, který prý jako první přivezl semínka tohoto plodu – ale neví se, zda z ostrova Barbaros do Anglie nebo naopak z Anglie na Barbaros, kde jsou pomela dosud ve volné přírodě.

V Číně je pomelo znakem spokojeného života. Plody tohoto velkého citrusu jsou důležitou součástí oslav příchodu Čínského nového roku.

V Malajsii a Číně se z odvaru listů a kůry připravují rituální koupele, které slouží k očistě těla i duše.

V Indonésii lisují ze semen a listů speciálníolej, kterým se zapalují opiové dýmky.

Léčivé účinky

Pozitivní účinky na lidské zdraví má dužina, kůra i semena plodů pomela, ale i květy stromů.

Především v Číně, ale také v Japonsku, se i nich připravuje mnoho léků, odvarů a mastí, které jsou účinné při léčbě kašle a otoků, zlepšují trávení a pomáhají při stavech po nadměrné konzumaci alkoholu nebo různých otravách.

Pomelo

- posiluje obranyschopnost organismu

- snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi

- má velké detoxikační účinky

- pomáhá při odstraňování otoků

- zlepšuje činnost trávicího ústrojí

- chrání dýchací cesty, léčí kašel

- je nízkokalorické, ale syté a proto vhodné při hubnutí

- odstraňuje potíže po nadměrném požití alkoholu

Pomelo může mít i nežádoucí účinky v podobě žaludečních problémů nebo mírně svědivé vyrážky, ale to většinou pouze v případě konzumace většího množství dužiny nebo šťávy.

zpět do Tropické a subtropické