Fazol

  • Latinsky: Phaseolus

FAZOLE OBECNÁ - latinsky Phaseolus vulgaris – anglicky bean, německy Bohne, francouzsky haricot, italsky fagiolino – jsou další významnou světovou luštěninou. Odrůdy se rozlišují především podle vzrůstu na nižší keříčkové a vyšší tzv. tyčkové, které potřebují oporu.

Velmi zdravá a chutná luštěnina

Fazole mají velmi dlouho historii a i v současnosti patří mezi velmi oblíbené druhy luštěnin. V kuchyni se mohou připravovat na mnoho způsobů.

V závislosti na odrůdě jsou fazole zelené, hnědé, žluté nebo kombinovaně zbarvené. V kulinářství se používá hlavně fazol šarlatový nebo fazol měsíční. Fazole jsou bohaté na živiny a vitamíny, servírují především teplé. Jsou velmi chunté, ale mohou způsobit plynatost a nadýmání.

Druhy fazole

Keříčkové fazole mají mnoho odrůd a tvarů, prodávají se často jako mražené

Tyčkové fazole, které se také nazývají coco nebo široké fazole mají ploché a široké lusky

Žlutoluské tyčkové fazole se na trhu objevují velmi málo. Mají větší široké lusky.

Máslové fazole mohou být keříčkové i tyčkové. Mají užší delší lusky s různě žlutou barvou.

Keňské fazole mají velmi tenké křupavé lusky bez semen. Jsou poměrně drahé.

Modré fazole mají lusky fialové barvy, která při vaření zmizí, se prodávají jen zřídka.

Rýžové fazole obsahují v dlouhých úzkých luscích jen 5 až 8 milimetrů velká semena, která se suší nebo vaří a používají jako rýže.

Odrůdy fazole

Fazol šarlatový má větší semena oranžové barvy s tmavými velkými skvrnami. Pěstuje se nejvíce v subtropických horských oblastech Střední Ameriky, v současnosti už ale i v jiných vhodných oblastech na světě. Patří k nejvíce pěstovaným odrůdám.

Fazole Kidney mají sladkou chuť. Jsou moučnější, jejich barva je tmavě červená a velikost střední. Pěstují se v Africe a Americe, používají se do „chilli con carne“.

Fazole Lima – fazole měsíční – pochází z Peru, v současnosti se pěstuje ve všech vhodných oblastech. Semena jsou větší, mají bílou barvu, při vaření změknou, ale nerozpadnou se. Patří k nejvíce využívaným odrůdám.

Fazole Fava jsou vhodné především do polévek, salátů a kaší. Jsou větší, mají světle hnědou až červenohnědou barvu a jsou moučnější.

Fazole Borlotto mají semena s mnoha skvrnami červenofialové barvy, mají hořkosladkou příchuť. Jsou velmi oblíbené v Itálii, kde se konzumují čerstvé i sušené. Prodávají se ve dvou velikostech. Malé fazole jsou po uvaření velmi měkké, velké se používají do mnoha tradičních italských jídel, například polévky „minestrone“.

Fazole Canellini má středně velká semena bílé barvy, která po uvaření změknou. Jsou velmi oblíbené v Itálii, především v Toskánsku.

Appalosa-beans jsou středně velké bílé fazole s hnědými nebo červenohnědými skvrnami, které pochází z jihozápadu USA, ale v současnosti se pěstují i v mnoha jiných oblastech.

Bostonské fazole – tzv. perličky – jsou malé a moučné, mají světlou krémovou barvu. V USA se používají na pečení – „baked beans“, ve Francii na „cassoulet“.

Fazole Vigna čínská – Dlouhatec čínský - je specifická především délkou svých velmi úzkých lusků, které dorůstají až do 90 centimetrů. Semena mají smetanovou barvu, je na nich charakteristická tmavá nebo žlutá skvrna. Mají velmi lahodnou chuť a jsou oblíbené v jižních oblastech USA..

Černé fazole jsou velmi častou potravinou ve Střední a Jižní Americe. Mají úzká štíhlá černá semena menší velikosti.

Hnědé fazole jsou středně velké, mají protáhlý tvar a hnědou barvu. Vzhledem k specifické lahodné chuti jsou nejvíce používané do polévek a gulášů.

Fazolky Goaobsahují mnoho bílkovin a konzumují je především ve východní Asii a Africe.

Udzuki jsou malé červené fazole, které při vaření získají velmi jemnou a příjemně sladkou chuť.

Fazole Mungo – Urdu nebo také Urid je odrůda fazole s menšími boby, která se nejvíce pěstuje a připravuje i neloupaná v Indii. Barva bobů je matně zelená nebo zelenožlutá. Při loupání se velmi často rozpadá na poloviny a prodávaná po úpravách má barvu žlutou.

Fazole Můra pochází z Indie a boby jsou velmi odolné proti vysychání.

Křepelčí fazole mají bílá nebo krémová středně velká semena s tmavými menšími skvrnami a připomínají křepelčí vajíčka. Jsou poměrně moučné, ale nerozvařují se.

Sušené fazole

Sušené fazole mají celosvětově velmi velký význam, a především v Africe, Asii a Jižní Americe jsou pro obyvatelstvo významným zdrojem bílkovin. Kořeněná jídla, připravená ze sušených fazolí společně s pšeničnými plackami nebo rýží jsou téměř ideální kombinací všech živin.

Na celém světě se prodávají sušené fazole z mnoha odrůd, ale většina z nich patří k odrůdě fazole obecná. Sušené fazolové boby se používají do polévek, různých kaší, gulášů i salátů. Jsou typickou součástí kuchyně v jižní a střední Americe a velmi často se připravují jako příloha i hlavní jídlo v Indii a okolních oblastech.