Kukuřice

zpět do Zelenina
  • Latinsky: Zea mays L
  • Anglicky: maize, corn

KUKUŘICE SETÁ – latinsky Zea mays L je rostlina na hranici zeleniny a obilovin.

Chutná a výživná...

Kukuřice setá není jen tak někdo, jedná se o zeleninu, která má velice blízko k obilovinám. Konzumovat ji můžete v různých podobách, jedno je však jisté, chutnat bude vždycky perfektně.

Historie a původ

Kukuřici začali lidé pěstovat pravděpodobně mezi léty 10 000 př. n. l. a 5 500 př. n. l. Původ můžeme sledovat do oblasti centrálního Mexika. Pro Aztéky byla životně důležitou potravinou. Do Evropy se dostala v průběhu 16. a 17. století a odtud se rozšířila do celého světa.

Současnost

Kukuřice je třetí nejpěstovanější rostlinou na světe hned po pšenici a rýži. Závisí na ní mnoho životů po celém světě, a to i přesto, že až 9 z 10 kilogramů je určeno pro krmení zvířat.

Roste význam sladké kukuřice jako zeleniny, ale v potravinářském průmyslu slouží kukuřice jako zdroj oleje, škrobu, glukózy, fruktózového sirupu a bioetanolu.

Vzhled, chuť a vůně…

Kukuřice roste v klasech a její zrníčka mají žlutou barvu. Právě tato zrnka považujeme za zeleninu.

Celá rostlina dorůstá do výšky 1 metru. Kukuřice má nasládlou chuť a často je součástí salátů či polévek, často se konzumuje sterilovaná, vařená nebo grilovaná.

Odrůdy

Podle kvality zrn rozlišujeme mnoho odrůd, z nichž některé se používají jako krmivo pro dobytek, jiné se dále zpracovávají.

Cukrová kukuřice – obsahuje 76 % vody. Sklízí se dříve, než dozraje, aby si udržela chuť a dostatečné množství vody. Čerstvá obsahuje přibližně 3 % proteinů a v sušené jich je až 10 %. Nejvíce zastoupeným proteinem je zein, jehož strukturu tvoří všechny esenciální aminokyseliny.

Bílá kukuřice – neobsahuje prakticky žádný provitamin A a má menší bílá zrnka, která jsou sladší než zrnka žluté kukuřice.

Žlutá kukuřice – má delší zrna s výraznější chutí. Obsahuje velké množství vitaminu B1, ale je chudá na vitamin C.

Pukancová kukuřice – konzumuje se pražená ve formě popcornu. Ten je mnohem méně kalorický než ostatní pochutiny. Díky vysokému obsahu škrobu bobtnajícího při zahřátí jsou pražená zrna mnohem větší, než byla v původní velikosti.

Moučná kukuřice (Zea mays amylacea) – má měkká zrna složená převážně ze škrobovin. Používá se k výrobě mouky na speciální pečivo (tortilly a podobně), bývá i barevná.

Modrá kukuřice – obsahuje méně škrobu a navíc přispívá, aby byl přísun proteinů o 20 % vyšší, než je tomu u bílé kukuřice. Za svůj netypický odstín vděčí antocianinu a skupině pigmentů, které jsou navíc velmi prospěšné našemu organismu – například redukují cholesterol v krvi.

Zdraví a vitamíny

Kukuřice obsahuje velké množství glukózy, která je nezbytným motorem pro naší mentální i fyzickou energii. Zvyšuje odolnost vůči stresu a podporuje soustředění. Dále je kukuřice bohatá na vitamíny skupiny B, takže zlepšuje kvalitu nehtů a vlasů, také pomáhá snižovat cholesterol. Je důležitým zdrojem železa, hořčíku, zinku, manganu a selenu, což je prospěšné pro krvetvorbu.

Kukuřice je vhodná pro osoby trpící celiakií, zklidňuje totiž střevní sliznici. Doporučuje se při plynatosti, bolestech břicha, při zánětu tlustého střeva a při chronických onemocněních ledvin. Kukuřičná zrna mají mírný diuretický účinek.

Použití kukuřice v gastronomii

Na kukuřici si pochutnáte za syrová, ale můžete ji také upravovat vařením či v mikrovlnné troubě, grilovat i zamrazovat. Syrovou kukuřici neskladujte dlouho, ztratila by chuť.

Kukuřice se často konzervuje nebo mrazí, oba tyto způsoby uchovávání jí pomůže uchovat většinu jejích výživových vlastností. Při průmyslovém konzervování se používají zrna s klíčkem, jedná se o celozrnnou kukuřici. Použít ji můžeme také jako mouku pro výrobu tortill nebo pro výrobu italské polenty.

Při vaření nepřidávejte sůl, po uvaření by byla zrna tvrdá. Přidejte však lžíci cukru, který zvýrazní její chuť i vůni. Po uvaření ji posolte a nechte na ní rozpustit máslo.

Kukuřice je výborná v salátech a v polévkách. Často bývá součástí mražených zeleninových směsí.

Velkou oblibu si získal popcorn. Vypukaná kukuřice je fenomenální pochoutkou v kině i doma. Lze ho připravit v mikrovlnné troubě i v hrnci. Nezapomeňte popcorn důkladně rozžvýkat, aby nezatížil trávení.

Kukuřičným škrobem můžete zahustit nejrůznější potravinové výrobky, omáčky i moučníky.

Sklízení kukuřice

Kukuřice je zralá, pokud jsou její vlasy suché a tmavé. Pro ujištění rozbalte klas a dloubněte do zrnka, pokud z něj vyteče vodová tekutina, ještě není zralá. Ze zralého zrna prýští mléčná tekutina. Přezrálé zrno je moučnatě škrobovité.

Po sklizni ponechte klasy v suknicích do té doby, než je budete konzumovat, jinak by ztrácely chuť.

Léčivé účinky

Kukuřice

- posiluje nervy

- zvyšuje koncentraci

- zlepšuje náladu

- odbourává stres

- zlepšuje potenci a plodnost

- přirozeně omlazuje

- posiluje srdce

- snižuje cholesterol

- zlepšuje mozkovou činnost

- mírně zpomaluje činnost štítné žlázy a proces trávení

- zklidňuje sliznici střev

zpět do Zelenina