• Latinsky: Solanum lycopersicum
  • Anglicky: Tomato

RAJČE - lilek rajče nebo rajče jedlé, latinsky Solanum lycopersicum – připomíná jablko a je velmi oblíbenou součástí salátů i omáček.

Červené, žluté, sladké i pikantní…

Rajské jablko se sice z botanického hlediska považuje za ovoce, ale v našich kuchyních s ním nakládáme jako se zeleninou. Proč také ne, oblíbili jsme si ho ve svěžích salátech, grilované, plněné pikantní náplní či jako základ pro nejrůznější omáčky. Rajčata jsou plná antioxidantů a jsou tedy vhodná i pro stravu při redukční dietě.

Původ a historie

Rajčata původně pěstovali Aztékové v Mexiku. Aztécké slovo pro rajče bylo „tomatl“, což znamená „kulaté ovoce“. Když do této oblasti připluli španělští dobyvatelé, nazývali je „tomate“. Rajčata se spolu s kukuřicí a s bramborami objevila ve Španělsku počátkem 16. století.

Po starém kontinentu se začaly šířit ze Sevilly, původně se jim připisovala pověst afrodisiak, odtud pocházejí jejich názvy v italštině ("pomodoro") a ve francouzštině ("pomme d´amour").

Do kuchyní se dostávala od počátku 18. století. Nejstarší recept na “rajskou omáčku španělského stylu“ byl v Neapoli publikován v roce 1692.

Současnost

Dnes se rajčata pěstují téměř po celém světě. Největším producentem rajčat je Čína s 30 % celosvětové produkce.

Celkem se na celém světě vyprodukuje přes 160 milionů tun rajčat ročně. Do tohoto množství nejsou samozřejmě zahrnuty produkce ze soukromých zahrádek.

Vzhledem k tomu, že zvládá mírné klima, velmi často se pěstují i v českých zahrádkách a sklenících.

Vzhled, chuť a vůně…

Plod připomíná jablko, jen s tím rozdílem, že má daleko slabší slupku a zcela rozdílnou dužinu. Dužina je šťavnatá a uvnitř se nacházejí semínka. Rajčata mají na světě mnoho odrůd. Běžně se můžete potkat s různými tvary a velikostmi. Barva je nejčastěji červená, ale vyskytují se i žlutá, oranžová nebo skvrnitá rajčata.

Zralé plody mají nasládlou chuť, ale velmi dobře chutnají osolená či pepřená.

Odrůdy

Postupným křížením a šlechtěním se postupně na světě objevilo mnoho odrůd rajčat.

Ailsa Craig– středně velké plody mnohostranně využitelné. Jejich chuť je jemná.

Alicante– velmi jemné a chutné plody střední velikosti.

Black Plum– podlouhlé plody, asi 7,5 cm dlouhé, temně mahagonové až hnědé. Brandywine – velké plody, které mají růžovou barvu, někdy s červenofialovým nádechem. Cherry Belle– malé chutné „třešňové“ plody

Delicious– velké masité plody, až 0,4 kg těžké. Jsou chutné, dužnaté a dobře se skladují. Dombito – výtečně chutné masité plody.

Gardener´s Delight– výtečné, sladké, třešňovité plody.

Green Zebra– je chutné rajče s neobvykle zbarvenými, zelenými žlutě proužkovanými plody.

Minibel – je keříčkovité rajče s maličkými chutným plody

Moneymaker – dužnaté šarlatové plody mají výraznou vůni.

Oxacan Pink – má malé, zploštělé růžové plody.

Red Alert – malé, sladké, podlouhlé plody.

Siberia Tomato – shluky jasně červených bobulí i při velmi nízkých teplotách (až 5 °C).

Super Beefsteak – masité plody, které váží minimálně 0,4 kg.

Zdraví a vitamíny

Plody rajčat obsahují karotenoidy a antioxidanty, které mají léčebné účinky – proti rakovině, ochraňují slinivku a zrychlují metabolismus.

Plody jsou bohaté na beta karoteny a vitamín C, v menší míře obsahují také vitamín B, lykopeny (červené pigmenty). Slouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % je tvoří voda, cca 5 % sacharidy a 2,5 % bílkoviny. Mají vysoký podíl vlákniny a neobsahují téměř žádný tuk.

Použití rajčat v gastronomii

Tato dietní plodina má v gastronomii naprosto všestranné užití. Konzumují se syrová, vařená, konzervovaná, grilovaná i pečená. Velmi často bývají rajčata součástí omáček a marinád. Velmi často se používají i sušená rajčata.

Jsou základem kečupů, kterým dodávají nezaměnitelnou chuť i barvu. Oblíbené jsou také šťávy z rajčat.

Představují jednu z nejvíce používaných složek pokrmů, tvoří vhodné kombinace se sýrem, vejci, masem a mnoha druhy bylin.

Loupání rajčat

Rajčata se velmi často používají loupaná, pokud je nechcete kupovat v konzervách, můžete si je připravit doma. Stačí je na vrchu naříznout a ponořit do horké vody. Poté je snadno oloupete.

Jak a podle čeho vybírat

Kupujte jen zcela zralá rajčata, nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu. Zralá rajčata u stopky krásně voní. Jejich povrch je pružný a hladký.

Přezrálé plody jsou příliš měkké a mohou na povrchu praskat.

Spotřeba, zrání, skladování

Zralé plody konzumuje, co nejrychleji. Nezralé můžete nechat dozrát na slunci, nejlépe za oknem. Můžete je uložit do lednice.

Rajčata skladujte stranou od ostatní zeleniny, nejlépe v uzavřené bedničce nebo v igelitovém pytlíku. Mrkev vedle nich hořkne, cibule ztrácí pálivost, petržel, okurky nebo kapusta vedle rajčat rychleji žloutnou.

Léčivé účinky

Plody rajčat

- pomáhají v prevenci proti některým druhům rakoviny, zejména prostaty

- zmenšují dráždivé účinky česneku nebo velkých dávek vitamínu C na trávicí soustavu

- mají močopudné účinky

- podporují funkci ledvin

- napomáhají při pročištění krve při dně

- posilují imunitní systém

- zvyšují schopnost těla bojovat s infekcemi

zpět do Zelenina