Úhoř říční

zpět do Mořské

Je rozšířený ve všech sladkých vodách v Evropě, žije také v pobřežních vodách od Bílého moře až po Mauretánii. Po 4-10 letech v řekách a jezerech začínají úhoři jako tzv. stříbřití úhoři v srpnu a v září migrovat do moře směrem k trdlištím, která se nacházejí v Sargasovém moři. Zde vylíhnuté larvy jsou potom unášeny Golfským proudem směrem na východ, po 3 letech doputují k evropskému pobřeží. Tady se průhledné larvy promění ve sklovité úhoře, tzv. monté a začnou se zabarvovat do žlutohněda. Potom úhoři pronikají do ústí evropských řek.

Hřbet a boky úhoře říčního jsou zelenavě hnědé, břicho je nažloutlé. Ve věku 6 let hřbet ztmavne a břicho získá stříbrné zbarvení. Samice dorůstají do délky 1m, samci jen do 50cm. Ploutevní lem začíná na hřbetě daleko za prsní ploutví. Úhoř je vysoce ceněná ryba, čerstvý úhoř říční je velmi oblíbený ve Francii.

Maso je vhodné k vaření, dušení nebo smažení. Ke smažení se hodí menší ryby, větší úhoři s tučnějším masem se většinou udí. Příbuznými druhy jsou: úhoř americký – vyskytuje se na severoamerickém pobřeží Atlantiku, je podobný evropskému úhoři říčnímu. Dále úhoř japonský a úhoř mramorovaný – tradičně se využívají v japonské kuchyni, mají velký hospodářský význam. Úhoř australský – rozšířený na jihu Austrálie, v Tasmánii a na Novém Zélandu. Dodává se spolu s úhořem novozélandským.

zpět do Mořské