Para ořech

  • Anglicky: Brazil-nut
  •  Brasilnuss
  •  орехи бразильские

PARA OŘECH – Semeno stromu Juvie ztepilé latinsky (Bertholletia excelsa) z čeledi hrnečníkovitých. Název para ořech získal pravděpodobně díky vývozu těchto ořechů z brazilského přístavu Pará do Evropy.

Původ, historie a výskyt

Domovinou juvie je amazonská část jižní Ameriky. Vyskytuje se od Kolumbie a Francouzské Guyany po Bolívii a Peru. Roste na nezaplavovaných půdách v tropických deštných lesích ve výšce 100 až 200 metrů nad mořem.

Současnost

Většina para ořechů na světových trzích pochází z divoce rostoucích stromů. Juvii je velmi složité pěstovat. Dřevnaté tobolky v době zralosti opadávají a semena z nich vybírají domorodí sběrači. Juvie dorůstá až do výšky 50 metrů, někdy se stane, že padající plod sběrače zraní, nebo dokonce usmrtí.

Vzhled, chuť a vůně

Juvie ztepilá je vysoký strom s dlouhými oválnými listy. Plod je velká tobolka s pevným vnějším oplodím, měřící 10–20 cm v průměru. Tobolka se otevírá víčkem, uvnitř se nachází 12–22 semen (para ořechů) s tvrdou skořápkou a chutným, bělavě zbarveným jádrem. Čerstvé ořechy jsou na lomu krémově bílé až bílé, mají příjemně sladkou chuť.

Zdraví a vitamíny

Jádro para ořechů je velmi výživné, obsahuje 70 % tuků, 15 % bílkovin a 7 % sacharidů. Obsahuje také vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Para ořechy jsou bohaté na proteiny.

Vysoký obsah vitamínu B1 (vyšší než v mase, mléku nebo vejcích) z nich dělá vhodnou potravinu pro osoby s nervovými poruchami.

Použití para ořechu v gastronomii

Para ořechy se začerstva hodí k přímé konzumaci, používají se při výrobě výživných tyčinek nebo cukroví. Máčené vyloupané plody se také někdy používají pro výkrm kaprů.

Nejčastěji se jedí syrové. Musí se dobře rozžvýkat jako všechny ostatní olejnaté ořechy. Mohou se i péci, zpravidla v troubě 5 až 10 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu a příjemnou chuť.

Skladování

Ořechy díky vysokému obsahu tuků po vyloupání rychle žluknou. Žluté a nahořklé ořechy jsou již žluklé. Pro alergiky může být konzumace para ořechů riziková.

Léčivé účinky

Para ořechy

- mají uklidňující účinky

- pomáhají při podrážděnosti, depresích, výpadcích paměti

- pomáhají lepší koncentraci

- jsou vhodné při odvykání kouření