Vlašský ořech

  • Anglicky: Walnut
  •  Noix de jauge
  •  Welschnuss
  •  грецкий орех

VLAŠSKÝ OŘECH – plod ořešáku královského, latinsky Juglans regia L, který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Plody jsou na stromě obaleny do ochranné vrstvy, ve které dozrávají.

Stará dobrá klasika

Vlašské ořechy se pojídají již od neolitu. Jsou nejrozšířenějšími ořechy u nás. Připomínají svým tvarem lidský mozek a nejen proto podporují dle některých studií jeho činnost. Vlašský ořech je velmi výživný.

Původ a historie

Archeologické důkazy svědčí o tom, že se vlašské ořechy konzumují už od neolitu. Pochází z Balkánu a Střední Asie, ale dnes je rozšířený téměř po celém světě. Do Evropy ho přinesli při svých výpravách Římané, kteří jej považovali za symbol plodnosti. Za přívlastek „vlašský“ vděčí Vlachům (Italům).

Vzhled, chuť a vůně…

Zpočátku je pouzdro zelené a během dozrávání tmavne a praská. Když je ořech zralý, vypadne z ochranného pouzdra na zem nebo spadne i s pouzdrem. Vlašské ořechy dozrávají v závislosti na druhu od srpna do září.

Jádro má atypický tvar a barvu, která se může měnit jádro od jádra. Často bývá od velmi světlé až po tmavě žlutou barvu, přes zlatavou až po hnědou, existují i odrůdy s jádrem červeným (u čerstvých ořechů rumělkově rudým, u suchých vínové – tmavší nafialověle červené barvy).

Odrůdy

papíráky – papíráky jsou poškozovány ptáky, a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli

polopapíráky

kameňáky – kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se otevírají

Zdraví a vitamíny

Vlašské ořechy jsou velice výživné, obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů a přibližně 3 % sacharidů. Z mastných kyselin se jedná zejména o omega-3-mastnou kyselinu, která pozitivně působí proti vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob. Navíc podporuje u dětí rozvoj mozku. Kromě mastných kyselin obsahují vlašské ořechy také bohaté zdroje vitaminu E, B1 či B6. Dále sůl, kyselinu listovou, hořčík měď a zinek.

Použití vlašských ořechů v gastronomii

Vlašské ořechy se využívají převážně v potravinářském průmyslu, a to v pekařství a cukrářství, kde se využívají jako dochucující nebo dekorační prvek. Z ořechů se lisuje olej či se vyrábí alkoholický nápoj, tzv. ořechovka. Chuťově výborně doplňují slané pomazánky.

Spotřeba a skladování

Vlašské ořechy se skladují buď usušené ve slupce, nebo vyloupané. Ve skořápce by se měly ořechy umístit na suché a větrané místo, sníží se tak riziko plesnivění plodů. Vyloupané plody se  mohou skladovat v mrazáku po dobu maximálně 1 roku, v ledničce okolo 4 až 6 měsíců. Jádra se také dají naložit do medu a uchovat delší dobu.

Léčivé účinky

- působí pozitivně na lidskou psychiku

- blahodárně působí na vlasy, pokožku, nehty

- pozitivně ovlivňují potenci

- mají protizánětlivé účinky

- pomáhají při srdečních a cévních chorobách

- pomáhají regulovat krevní tlak

- udržují nízkou hladinu cholesterolu

- antioxidační účinky

- působí proti astmatu

- posilují střeva