Makadamový ořech

  • Anglicky: Macadamia Nuts

MAKADAMOVÝ OŘECH – nebo také makadamiový ořech, který můžete znát také pod názvem queenslandský nebo puma ořech je vzácná exotická potravina.

Cenný a vzácný

Makadamiový ořech patří k nejdražším druhům ořechů na trhu. Obsahuje mnoho vitamínů a vysokou hladinu mono-nenasycených mastných kyselin, tedy zdravých tuků, které chrání organismus a snižují množství cholesterolu v krvi.

Původ a historie

Svou domovinu mají makadamiové ořechy v Austrálii, kde rostou divoce v deštných pralesích. Roku 1881 byli makadamiové stromy dovezeny na Havaj jako okrasné rostliny, časem se i zde začaly pěstovat kvůli oříškům. Makadamie se rozšířily i do jižní Afriky a střední Ameriky.

Rostlinám vyhovuje mírné klima s dostatkem srážek, podobně jako je tomu u kávovníků.

Vzhled, chuť a vůně…

Makadamie je stále zelený strom, který dorůstá výšky 2–12 m. Macademie je rod dvouděložných rostlin z čeledi proteovitých. Oříšky mají tvrdou hnědou skořápku a jsou pokryty zelenou slupkou. Když slupka pukne, oříšek vypadne. Skořápka je hladká až hrbolatá podle druhu. Oříšky jsou smetanově žlutobílé a mají nasládlou chuť.

Odrůdy

Macadamia integrifolia

Macadamia tetraphylla

Zdraví a vitamíny

Obsahují až 80 % tuků a 5 % uhlovodanů. Obsahují také velké množství selenu, zinku a jsou vydatným zdrojem zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Oříšky obsahují nejvíce tuku omega 9, který pomáhá redukovat špatný cholesterol.

Použití makadamového ořechu v gastronomii

Z makadamiových ořechů se vyrábí velmi kvalitní olej, který se používá v potravinářském průmyslu a v kosmetice. Ořechy lze ale také konzumovat samostatně.

Jak a podle čeho vybírat

Nejlepší je kupovat oříšky ve skořápce a nezpracované. Oříšky by měly být syrové a nepůlené. Oříšek by měl být krémově bílý. Nekupujte oříšky, které jsou rozdrcené a žluté, protože jsou většinou žluklé.

Dostupnost a skladování

U nás  se prodávají obvykle balené, vyloupané. Při konzumaci a skladování se vždy řídíme pokyny uvedenými na obalu výrobku.

Léčivé účinky

Makadamiové ořechy

- obsahují antioxidanty

- pomáhají redukovat špatný cholesterol

- chrání proti možným srdečním chorobám