Kolový ořech

  • Latinsky: Cola acuminata

KOLOVÝ OŘECH – latinsky Cola acuminata je plod kolovníku zašpičatělého z čeledi slézovitých, podčeledi lejnicovitých.

Nabudí energií, pomůže zhubnout

Ořechy ze střední Afriky jsou známé po celém světě jako stimulant, který obnovuje vitalitu, neboť obsahuje hodně kofeinu. Velmi často se používají při hubnutí. V Africe se na některých místech používají jako platidlo.

Původ a historie

Kolovník pochází ze střední a západní Afriky, kde roste v deštných pralesech. Kolové ořechy použil v 19. století jako přísadu do nápoje americký lékárník John Pemberton. V roce 1935 uvedla německá čokoládovna Hildebrand na trh energetickou čokoládu Scho-ka-kola, v níž byl jednou z hlavních složek výtažek z kolového oříšku. Tato čokoláda se vyrábí dodnes.

Současnost

Dnes se kolovník používá hlavně ve farmaceutickém průmyslu pro výrobu povzbuzujících preparátů, při výrobě osvěžujících nápojů a některých energetických čokolád.

Kolový ořech se v současnosti pěstuje v Nigérii, Súdánu, Americe a dále se jeho pěstování rozšířilo do Mexika a Brazílie. Vyskytuje se i v Asii a jižních tropických oblastech Indie.

U nás jsou kolové ořechy k dostání jen ve specializovaných prodejnách.

Vzhled, chuť a vůně…

Kolový ořech patří do rodiny malvaceae, slupka je hnědá a jádro uvnitř je zbarvené červeně. Vzhledem připomínají kaštan koňský, má oválný tvar zhruba 20 cm dlouhý a 7 cm široký. Povrch je kožovitý. Osemení je bílé a má sladkokyselou chuť. Vnitřek obsahuje zárodek s 3–5 načervenalými dělohami, které jsou nahořklé.

Druhy

Kolovník má cca 50 druhů, nejvíce se cení kolovník zašpičatělý a kolovník lesklý, které se pěstují pro kolová semena.

Zdraví a vitamíny

Semena obsahují převážně škrob, dále v menším množství theobromin, kofein, třísloviny, silice a barvivo kolová červeň.

Použití kolového ořechu v gastronomii

Nejlépe si zachovávají svou chuť a aroma celé kolové ořechy. Lze je ale také snadno nadrtit a získat tak práškovou, nejlépe stravitelnou formu.

U nás jsou kolové ořechy k dostání jen ve specializovaných prodejnách a při jejich konzumaci se vždy řídíme pokyny prodávajícího.

Léčivé účinky

Konzumace kolového ořechu

- snižuje nadváhu

- tiší žízeň

- povzbuzuje organismus