• Latinsky: Rhus coriaria

Plody dekorativního keře škumpy koželužské jsou kyselé, zbarvené červeně. Po usušení získají sytě červenou, cihlovou barvu. Keř dorůstá do výšky asi 3m. Květy jsou bílé, později je vystřídají malé červené peckovičky. V čím vyšších oblastech škumpa roste, tím jsou plody lepší. Plody se trhají těsně před dozráním a potom se suší.

Vůně sumachu je nevýrazná, chuť je příjemně kyselá, svíravá, není ale ostrá. Sumach se běžně používá na Středním východě. V Libanonu a Sýrii jím koření ryby, v Íráku a v Turecku se sumach přidává do salátů. V Íránu a Gruzii sumachem koření čevabčiči. Toto koření je také vhodné k ochucení čočky, jogurtu nebo nádivky do kuřete. Mletý sumach je složkou směsi koření Zahtar. Na Středním východě se ze sumachu připravuje kyselý nápoj podávaný při žaludečních potížích. Kůra a listy škumpy se používají jako barvivo a slouží jako prostředek k vyčiňování jemných kůží.

Barva plodů – v závislosti na oblasti původu rostliny barva plodů kolísá do cihlové do hnědočervené nebo nachově červené.

Semena – po roztlučení peckoviček se objeví malá hnědá semena.

Drť – mletý sumach je třeba skladovat v dobře uzavřené nádobě, uchová si tak svou chuť i po několik měsíců.

Máčené plody – pokud používáme celé plody, je nutné nejdřív rozbít jejich skořápku a máčet je asi 20 minut ve vodě. Z plodů potom vymačkáme co nejvíce šťávy, kterou přidáme do připravovaného pokrmu.

Škumpa koželužská planě roste na Sicílii a v horském pásmu táhnoucím se od Turecka ke Kaspickému moři a Arábii.

zpět do Koření