Špička travní

zpět do Jedlé
  • Latinsky: Marasmius oreades

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od května do října. Klobouk špičky travní měří 15-50mm, je polokulovitý, kuželovitý, potom vyklenutý až plochý. Zbarvený je okrově hnědě, pleťově hnědě, ve stáří světle okrově. Lupeny jsou poměrně řídké, tlusté, zbarvené bíle až krémově. Třeň o rozměrech 45-80x2,5-6mm je válcovitý, velmi pružný a tuhý, plstnatý. Zbarvený je bělavě až světle nahnědle, má příjemnou houbovou vůni.

Špička travní roste velice hojně, jednotlivě, ve skupinách nebo v kruzích. Vyskytuje se na trávnících, v sadech, parcích nebo v řídkých světlých listnatých lesích. Jedná se o chutnou houbu, ke konzumaci sbíráme jen klobouk. Charakteristickým znakem špičky travní je oživování suchých plodnic po navlhčení a tuhý, pružný a ohebný třeň. Podobná je velmi vzácná špička chlumní, která má hustší tenké lupeny a křehký rourkovitý třeň.

Plodnice i podhoubí špičky travní mohou uvolňovat jedovatý kyanovodík v takovém množství, že dokáže usmrtit v krátké době mouchu umístěnou s plodnicemi v uzavřeném prostoru. V obvodové části kruhu, kde špička roste, jiné druhy hub nenajdeme. Kyanovodík je ale prchavý – tepelnou úpravou a sušením zcela zmizí. Nejsou známé ani otravy čerstvými plodnicemi.

zpět do Jedlé