Asijské chilli omáčky

Chilli omáčka je nejdůležitější kořenící prostředek asijské kuchyně. Je velmi slaná a může tudíž sloužit jako náhražka soli. Kromě chilli omáček známe ještě sambaly - jsou to pasty husté konzistence složené z chilli lusků. Sambalů existuje několik druhů. Nejznámější je sambal oelek, který je velice ostrý. Sambal manis je spíše jemný a sladký. Do sambalu kacang jsou zase přidávány mleté arašídy a před použitím musí být rozmíchán ve vodě. V arabské kuchyni je oblíbená chilli pasta Harrissa. Pochází ze severní Afriky, vyrábí se z čerstvých nebo sušených chilli a je velmi ostrá. Asijské chilli omáčky jsou slané a ohnivé až ovocně sladké. Ochucují se jimi drůbeží a rybí pokrmy, polévky i jídla připravovaná v pánvi wok. Chilli omáčky i sambaly lze koupit v supermarketech nebo ve specializovaných obchodech. Neotevřené se mohou skladovat neomezeně dlouho, po otevření vydrží v chladničce několik měsíců.