Brutnák lékařský

zpět do Bylinky
  • Latinsky: Borago officinalis

BRUNÁTNÍK LÉKAŘSKÝ – latinsky Borago officinalis, též borač, burák, okurkové zelí, radost srdce, včelí chléb se v České republice pěstuje jako léčivka a salátová zelenina.

Ozdobí talíř i sklenici

Brutnák pěstujeme v zahradách, ale můžeme ho potkat i jako planou rostlinu. Nejvíce nás na něm zajímá květ, které zdobí pokrmy i nápoje.

Původ a historie

Brutnák známe již od středověku, pochází ze Středomoří, ale u nás se mu daří, jako by byl domácí.

Vzhled, chuť a vůně…

Patří do čeledi brutnákovitých. Rostlina je vysoká až 80 cm, má oválné chlupaté listy vonící po okurkách. Listy jsou dlouhé až 15 cm, na povrchu drsně chlupaté. Zprvu růžové, někdy bělavé květy jsou později blankytně modré. Vyrůstají na dlouhých stopkách a dorůstají velikosti až 2 cm.

Zdraví a vitamíny

Listy i květy jsou jedlé a v čerstvém stavu obsahují vitamín C, dále také obsahují třísloviny, slizy, minerální látky (mangan, vápník, křemík), organické kyseliny, sacharidy, tanin, saponiny a éterické oleje. Olej z brutnáku je perfektním zdrojem omega 3,6.

Brutnák lékařský je nektarodárnou i pylodárnou bylinou. Nektar tvoří především sacharóza. Květ za 24 hodin vyprodukuje 2,6 mg nektaru s cukernatostí 53 %.

Použití brutnáku v gastronomii

Výborně poslouží jako ozdoba nápojů i jídel. Listy najemno nasekané okoření pokrmy z ryb, polévky, vaječná jídla nebo tvaroh.

Květy se přidávají do aromatických octů, kde plní funkci ochucovací, ale hlavně estetickou. Také jsou vhodné jako ozdoba polévek, salátů, oblohy a dezertů. Dříve se kandovaly a používaly jako ozdoba cukrářských výrobků nebo se jedly jako cukroví. 

Čaj z brutnáku čistí krev, slizy pomáhají proti kašli a bronchitidě.

Sklizeň, zpracování a skladování

Mladé listy se používají čerstvé, mohou se i zmrazovat. Nesmí se vařit. Lze je i sušit, ale ztrácejí tak své aroma.

Květy je nejlépe usušit a uzavřít ve vzduchotěsné nádobě.

Nať se sbírá před rozkvětem a suší se. Sušíme ji rozprostřenou ve stínu. Při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 40 °C, aby teplo nezničilo vitamíny a další důležité látky.

Pokud chceme získat semena, musíme nechat rostlinu růst celé její vegetační období.

Léčivé účinky

- posiluje nervový systém

- působí močopudně

- pročišťuje krev

- snižuje dráždivost

- pomáhá proti srdečním chorobám

- pomáhá při horečkách, revmatických bolestech, ženských nervových potížích a při zánětu ledvin

- působí protizánětlivě

 

zpět do Bylinky