Antarktický královský krab

Je rozšířený ve studených mořích kolem jižního cípu jihoamerického kontinentu. Loví se u pobřeží Chile, Argentiny a Uruguaye. V Chile se antarktický královský krab zpracovává především do konzerv, pouze malá část výlovu je k dostání na místních trzích nebo se po zmrazení vyváží.

Tělo je zbarvené jednotně červeně, někdy s lehkým fialovým nádechem. Na celém těle a na nohou jsou silné, ostré a rovnoměrně dlouhé ostny. Na čelním rohu jsou čtyři trny. Hřbetní krunýř je ostnitý, může dosahovat šířky asi 25cm.

Maso antarktického královského kraba je chutné, nachází se v dlouhých, tenkých nohách. Rychle se kazí, nelze je v živém stavu déle transportovat. V Evropě je tento druh kraba k dostání většinou v konzervách, jen zřídka se prodává mražený. Maso se po předvaření hodí k přípravě předkrmů, salátů a koktejlů, lze z něj připravit tzv. crab cakes – smažené nebo v páře vařené karbanátky.