Krab německý

Je rozšířený v Atlantiku, vyskytuje se v celém Severním moři, zřídka také v západním Středozemním a Jaderském moři. Krab německý se zdržuje na kamenitém a písečném mořském dně v hloubce 30-50m. Pro udržení stavů těchto krabů byly v některých zemích zavedeny povolené minimální míry a doba hájení.

Klepeta krabů německých se na německém pobřeží Severního moře a na Helgolandu prodávají samostatně pod názvem Knieper. Ostatní části se vhazují zpět do moře – určitý počet krabů žije bez klepet dál, po několika svléknutích krunýře se klepeta zregenerují.

Hřbetní krunýř je široký, oválný. Na jeho předním okraji jsou vroubkované zuby. Klepeta jsou silná, u samců masivnější, mají černé klíšťky. Nohy jsou až po konce chlupaté. Krunýř kraba německého dosahuje šířky až 30cm, jedinci potom váží asi 6kg. Většinou dorůstají do šířky 20cm.

Krabi tohoto druhu se prodávají živí, konzervovaní, vaření i mražení. Nejvyšší podíl masa vykazují klepeta a nohy, hřbetní krunýř skýtá masa jen poměrně málo.

Krab se před další úpravou nejdříve vaří, potom je vhodný ke zpracování nastudeno nebo k další tepelné úpravě. Vhodným způsobem je vaření ve vývaru. Maso lze také vyloupat, po smíchání s jinými přísadami naplnit zpět do krunýře a gratinovat.