Krab kalifornský

Je rozšířený na západě USA od Aljašky až po severní Mexiko. Na celkovém výlovu kraba kalifornského se USA podílejí 85 procenty. Z komerčního hlediska se jedná o nejdůležitější druh širokých krabů.

Ve snaze zabránit poklesu stavů kraba kalifornského byly zavedeny přísné předpisy – je zakázáno lovit samce, u kterých šířka hřbetního krunýře nepřesahuje 15cm, samice se nesmí vůbec lovit ani prodávat.

Krab kalifornský má široký, oválný krunýř. Ozubení předních okrajů krunýře je oddělené od sebe, krunýř je méně tvrdý, než krunýř kraba německého. Klepeta a nohy jsou výrazně zploštělé, na hranách je mnoho perlovitých výrůstků. Jedinci s krunýřem širokým 30cm dosahují hmotnosti téměř 2kg, většinou se velikost těchto krabů pohybuje kolem 20-25cm při hmotnosti 1kg.

Čerství se krabi kalifornští prodávají jen na západě USA. Maso je chutné, zpracovává se do konzerv nebo je k dostání vařené a mražené. Zřídka se dováží i do Evropy. Čerství krabi jsou vhodní k vaření, konzumují se ihned po uvaření nebo slouží k další tepelné úpravě. Hodí se také na přípravu studených pokrmů. Mražené krabi je třeba rozmrazovat velmi zvolna.