Strašek kudlankový

zpět do Korýši

Vyskytuje se ve východním Atlantském oceánu, hojně rozšířený je v celém Středomoří a v Jaderském moři. Strašek kudlankový je jediným hojným druhem, komerčně využívaným v Evropě. Loví se především v Itálii, prodává se na rybích trzích i v jiných jihoevropských zemích. Do střední Evropy se dováží jen málokdy.

Strašek kudlankový má krátký hřbetní krunýř, za kterým se nachází deset segmentů těla. Charakteristické jsou velké lapavé nohy, které mají na vnitřní hraně posledního článku silné trny. Strašek je dravec, ryby a jiné kořisti nemají šanci uniknout z jeho chapadel. Vzhledem tento druh připomíná humra severského, někdy se proto prodává jako scampi. Od ostatních strašků se strašek kudlankový odlišuje párem tmavých, symetrických skvrn na ocasním vějíři. Jedinci dorůstají do délky asi 20cm.

Maso je křehké, poměrně měkké. Chutí se nevyrovná masu humrů, langust nebo scampi. Vhodným způsobem tepelné úpravy je vaření, smažení nebo grilování. Ve Středomoří se strašci přidávají do rybích polévek.

zpět do Korýši