Ústřice čínská (ústřice suminoe)

Jedná se o asijský druh ústřic, pocházející z východoasijských a japonských vod. Od konce 90. let minulého století se ústřice čínské chovají uměle na severozápadě USA. Jsou rychle rostoucí, odolné a velmi chutné.

Menší ústřice čínské mají okrouhlý tvar, lastury jsou na povrchu poměrně hladké. Jedinci mohou dosáhnout délky až 27cm, potom je povrch jejich lastur drsný, taškovitě strukturovaný. Schránka většinou nebývá rýhovaná. Maso je světlé, uprostřed s tmavou skvrnou.

Menší ústřice čínské se mohou konzumovat syrové přímo z lastur. Větší jsou vhodné k vaření, smažení nebo grilování.

 

Mezi méně známé ústřice patří papillon – jedná se o jednu z forem ústřice portugalské. Pochází z Francie, svůj název dostala díky tvaru schránky, připomínající motýla.

Ústřice golden mantle – je jednou z forem ústřice obrovské, chová se také u tichomořského pobřeží USA. Maso má výrazné zlatožluté zbarvení.

Yearling – další z chovaných forem ústřice obrovské, kultivuje se u tichomořského pobřeží USA. Yearling připomíná ústřici portugalskou.

Sylt spezial – navzdory severomořskému názvu patří tyto ústřice k tichomořskému druhu ústřic obrovských. Chovají se na severu Německa.

Malpeque – je obchodní označení severoamerické ústřice atlantské, která se kultivuje u kanadského pobřeží Atlantiku.