Krocan divoký

Krocan divoký pochází z Ameriky, je předkem krocana domácího. Živí se hmyzem a rostlinnou potravou.

U nás byli krocani vysazováni s malým úspěchem, nepříznivé jarní počasí není vhodné pro odchov mláďat. Kohouti tokají časně na jaře, doba lovu trvá od října do konce roku.

Krocan divoký dosahuje hmotnosti asi 7,5kg, délka těla může přesahovat 1m. Samci krocanů jsou o hodně větší než slepice.

 

Maso krocana divokého

Krocaní maso vykazuje v závislosti na části těla rozdílnou strukturu svalových vláken. Mladí krocani se nejčastěji pečou vcelku.

 

Části krocaního masa

Krocaní prsa

Prsa můžeme nakrájet na plátky nebo na proužky a smažit je na pánvi. Ze dvou prsou připravujeme roládu. Maso z krocaních prsou je jemné a křehké.

 

Celé stehno krocana divokého

Krocaní stehna jsou vhodná k pečení nebo k dušení jako ragú. Maso má různou strukturu svalových vláken a většinou bývá světlejší než krůtí maso.

Krocaní stehna před tepelnou úpravou musíme zbavit tuhých šlach.