Fenykl obecný

zpět do Bylinky
  • Latinsky: Foeniculum vulgare

Jinak také vlašský kopr, italský kopr, úkrop. Používáme semena, mletá nebo celá. Fenykl má nasládlou chuť připomínající lékořici. Semena fenyklu obsahuje směs pěti koření. Používá se při nakládání zeleniny a okurek jako nakládací koření. Fenyklem lze ochutit čaj i chléb, koření se jím také rybí nebo zeleninové pokrmy. Je možné jej kombinovat s petrželkou, chilli a dobromyslí. Fenyklová semena jsou k dostání v obchodech s kořením, ale i v lékárnách. Uchovávají se v temnu a chladu, mletá semena musí být uzavřena bez přístupu vzduchu, jinak ztrácejí aroma.

Fenykl je trvalka s jemnými lístky a malými žlutými květy. Lodyhy jsou světlezelené a dosahují výšky 1,5-2m.  Plodenství se sklízejí těsně před dozráním plodů. V papírových sáčcích zachycujících nažky se zavěsí za stonky na suché místo.

Celá rostlina je aromatická. Plody voní po anýzu, chuť je kořenná a vonná, ne tak sladká, s mírným náznakem kafru. V Itálii fenyklem ochucují pečené vepřové maso, přidávají jej i do salámu. V Íráku se fenykl mletý spolu s černuchou přidává do chleba, v Indii se plody fenyklu používají při přípravě vegetariánských pokrmů. Kandovaný fenykl je dobré žvýkat po jídle pro lepší zažívání. V Evropě se fenykl používá jako koření na ryby, slanečky, nakládané okurky a zelí.

Plodenství fenyklu – květy v okolících později vystřídají plody dvounažky.

Plody fenyklu – zelené až žlutohnědé nažky jsou dlouhé 5-10mm. Mají eliptický tvar, jsou rovné nebo mírně zakřivené, žebernaté, někdy s krátkým zbytkem čnělky.

Drť – jedná se o nažky rozdrcené na jemný prášek.

Silice – plody obsahují silici s hlavní složkou anetolem. Anetol se používá k výrobě pastisu i jiných anýzových nápojů.

zpět do Bylinky