Okouník mořský

  • Latinsky: Sebastes marinus

Vyskytuje se především v severních mořích a ve studených pásmech v západním Atlantiku. Mladé ryby žijí poblíž pobřeží, dospělé se zdržují v hloubce od 100 do 1000m. Okouník mořský má velký hospodářský význam.

Od ropušnic se okouník odlišuje tím, že nemá silné ostny na čele, naopak ostnitá část hřbetní ploutve je delší. Ryby dorůstají do délky 1m a dosahují hmotnosti asi 15kg. Většinou měří jen 40cm.  Okouník mořský se v důsledku intenzivního výlovu objevuje v prodeji jen málokdy.

Maso je pevné, středně tučné, růžovobílé. Prodává se zpravidla filetované, na rybích trzích lze koupit ryby vcelku.. Vhodným způsobem tepelné úpravy je smažení na másle nebo oleji, dále pošírování, dušení nebo pečení v troubě.

 

Blízkým příbuzným okouníma mořského je okouník bradatý ( Sebastes mentella ), jehož charakteristickým znakem je bradkovitý výrůstek na spodní čelisti. Do stejného rodu patří okouník živorodý ( Sebastes viviparus ), vyskytující se v severním Atlantiku.

 

Do řádu ropušnicotvarých patří také tichomořští okouníci. Nazývají se skalní okouníci, angl. rockfishes, měří 40-60cm. Ryby mají podobný tvar těla jako okouník mořský, odlišují se jen zbarvením – převládá červená a hnědá barva s řadou mezitónů. Zoologické zařazení těchto ropušnicotvarých není jednotné – řadí se jak do společné čeledi ropušnicovitých, tak do samostatné čeledi okouníkovitých. Některé druhy jsou hlubinné ryby, jiné dávají přednost mělkým mořím.