Galgán velký

zpět do Bylinky
  • Latinsky: Alpinia galanga

Jinak také galgánový kořen, nepravý galgán, thajský zázvor, siamský zázvor, kalkán. Používáme kořen, naložený nebo čerstvý či sušený a rozemletý na prášek. Galgán voní po borovicích a citrusech, svou chutí připomíná zázvor. Lze jím kořenit ryby, mořské plody, drůbež, jehněčí maso. Galgán je rozšířeným kořením kuchyně Dálného východu. Čerstvý se loupe jako zázvor a poté krájí, strouhá nebo se řeže na tenké plátky. Galgánový kořen lze sušit - před použitím se namočí na 1-2 hodiny do vody. Galgánové kořeny se u nás dají koupit jen ve specializovaných asijských prodejnách. Zabalené v mikrotenovém sáčku vydrží v chladničce 2-3 týdny čerstvé.

Galgán, jinak také siamský zázvor z čeledi zázvorovitých má dva typy: malý a velký. Malý galgán pochází z Číny a velký galgán z Indonésie. Galgán malý dorůstá do výšky 1m, má dlouhé, úzké listy a malé bíle květy, žíhané červeně. Galgán velký je statná rostlina dorůstající do výšky 2m. Oddenky obou rostlin jsou vřetenovité, podobné zázvoru.  Oddenky se vyjmou ze země a po očištění se dále zpracovávají podobně jako oddenky zázvoru a kurkumy.

Galgán malý má palčivější aroma než galgán velký, trochu voní po eukalyptu. Chuť je podobná kardamomu a zázvoru. Galgán velký chutná po směsi zázvoru a pepře, s jemnou příchutí citronu. Oba typy galgánu se v oblasti Malajsie a Indonésie používají čerstvé. Přidávají se do kari směsi a do dušených pokrmů. Galgán velký je důležitou složkou thajských kari past. Galgán malý se používá při výrobě likérů, v Rusku a ve Skandinávii jím ochucují pivo.

Oddenky – jsou na povrchu oranžově červené, mohou být ale i světlejší. Oddenky galgánu velkého jsou větší než u galgánu malého.

Čerstvé plátky – galgán nakrájený na plátky má příjemné aroma.

Sušené plátky – jsou k dostání v orientálních obchodech. Přidávají se do dušených pokrmů a do polévek, před podáváním je třeba kousky galgánu z pokrmu odstranit.

Sušené kousky – ve srovnání se sušeným zázvorem jsou sušené kousky oddenku galgánu dřevnatější a tužší.

Drť – půl čajové lžičky prášku nahradí asi jeden malý plátek oddenku.

Obě rostliny galgánu se v současnosti komerčně pěstují v Indii a v jihovýchodní Asii.

zpět do Bylinky