Kumquat

  • Latinsky: Fortunella
  • Anglicky: kumquat
  •  kumquat
  •  Kumquat

KUMQUAT, nebo také nagami - latinsky Fortunella, anglicky, francouzsky i italsky kumquat, německy Kumquat a česky i kumkvat  - patří mezi nejmenší citrusové plody na světě. Je podobný malému pomeranči nebo mandarince. Má specifickou chuť a dužina i slupka se používají ve sladké i slané kuchyni.

Malé, ale velmi zdravé citrusové ovoce

Kumquat je jeden z nejmenších citrusových plodů a říká se mu také „trpasličí pomeranč“. Jeho velikost mu ale nic neubírá na obsahu vitamínů a značné jsou i možnosti jeho využití – používá se tzv. na sladko i na slano ve studené i teplé kuchyni.

Původ a historie

Kumquat má původ ve východní a tichomořské Africe a jižní Číně.První záznamy o jeho pěstování jsou z 12. století právě z Číny, ale už v té době se pěstoval i v Japonsku, Taiwanu a na Filipínách.

Do Evropy byl dovezen v roce 1845 sběratelem Londýnské zahradnické společnosti – The London Horticultural Society – Robertem Fortunem a později se z Evropy dostal až do Severní Ameriky.

Současnost

V současné době je největším světovým pěstitelem a vývozcem kumquatu Čína, pěstuje se ale v poměrně velkém množství třeba i na řeckém ostrově Korfu, kde z něj vyrábí tradiční likér. Ve Vietnamu je kumquat nezbytnou součástí stolu při oslavách lunárního roku.

Keře nebo stromky kumquatu jsou poměrně odolné, přečkají i mráz – 10° Celsia a tak se úspěšně pěstuje v menším množství například i v našich klimatických podmínkách.

Anglický název kumquat, pod kterým je ovoce známé, je překladem z čínštiny a znamená zlatý pomeranč nebo také mandarinko-pomeranč.

Kumquat se pěstuje i jako pokojová rostlina nebo okrasná bonsaj.

Vzhled, chuť, vůně…

Plody kumquatu svým tvarem připomínají malý pomeranč nebo mandarinku. Velikost plodů se liší podle odrůdy, v průměru jsou 2 až 4 centimetry dlouhé, tvar je mírně protáhlý a barva slupky je oranžová. Plody mají na rozdíl od ostatních citrusů velmi výrazné aroma.

Dužina je příjemně nakyslá a zároveň mírně nahořklá, poměrně šťavnatá.

Slupka je jedná a nasládlá. Semena, která jsou velmi malá, se nekonzumují.

Stromy nebo keře jsou stále zelené a dorůstají do výšky maximálně 3 metry. Mají jednoduché mírně špičaté listy, na horné straně tmavě zelené. Květy jsou bílé, malé, velmi ozdobné, vyskytují se samostatně i v seskupení.

Stromy i keře jsou proti jiným citrusům odolné a vydrží i desetistupňové mrazy.

Na jednom stromě nebo keři v teplejších oblastech každý rok dozraje 30 až 50 plodů, v našich klimatických podmínkách je úroda samozřejmě menší. Zralé plody na rostlině vydrží poměrně dlouhou dobu.

Druhy a odrůdy

Kumquat má poměrně značné množství odrůd a druhů, ale ty se od sebe liší v podstatě jen tvarem a velikostí plodů. V barvě, chuti ani aroma žádné významné rozdíly nejsou.

Podle tvaru a velikosti se kumquat dělí na

- Fortunella japonica – malé kulaté plody

- Fortunella crassifolia – malé oválné plody

- Fortunella objata – větší oválné plody

Nejznámější a nejvíce pěstované odrůdy

Fortunella Margarita hybrid je kříženec Fortunelly Margarity a s největší pravděpodobností mandarinky. Plody jsou oválné, protáhlé, dlouhé až 10 centimetrů s průměrem 2 centimerty. Rostlina je velmi dekorativní a zralé plody na ní vydrží poměrně dlouhou dobu.

Mandarinka Kumquat Nordmann Gigante má větší plody s vynikající chutí. Jedná se o odrůdu Fortunelly Margarity, vhodnou pro pěstování v bytových prostorách nebo ve skleníku.

Calamondin je kříženec Fortunelly a Mandariny z Filipín, v současnosti pro svůj dekorativní vzhled a vhodnost pěstování v bytech velmi rozšířený po celém světě. Plody při pěstování v původních oblastech mají velikost až 5 centimetrů, v našich klimatických podmínkách 3 až 4 centimetry. Zralé se konzumují syrové, připravují se z nich chutné marmelády, sirupy i likéry, mohou se i opékat.

Calamondin myrtifolia – Chinotto pochází z Číny. Pěstuje se jako ozdobná rostlina nebo bonsaj i pro plody o velikosti 3 až 5 centimetrů a kysele nahořklou chutí. Plody se konzumují nejvíce proslazené a kandované. Odrůda je zakrslá a vhodná pro pěstování v bytech.

Calamondin limetta Risso Patriarcha má původ v tropické Asii, odkud se odrůda postupně rozšířila do ostatních subtropických oblastí a do jižní Evropy, kde se plody sklízí celý rok. Plody se u nás nazývají limetky, jsou kulovité a mají šťavnatou, kyselou a nazelenalou dužinu, víc aromatičtější než citrony. Používá se místo citronů do salátů a omáček.

Santa Barbara – Rangpur – Calamondin limonia Osbeck je velmi odolná odrůda s oválnými oranžovými plody o průměru až 6 centimetrů. Má kyselejší chuť a může se používat místo citronů. Pokud jsou plody na stromě delší dobu, jsou sladší.

Triploide Reale pochází z Itálie a jedná se pravděpodobně o křížence pomerančovníku, mandarinky a kumquatu. Plody jsou malé, mají průměr maximálně 3 centimetry a mírně kónický tvar. Chuť dužiny je více kyselá. V gastronomii se příliš nepoužívají, pěstují se spíše jako okrasná rostlina.

Zdraví a vitamíny

Plody kumquatu mají poměrně značné preventivní i léčivé účinky. Obsahují ve velkém množství vitamín C, draslík, vápník a měď – už 100 gramů kumquatu pokrývá polovinu doporučené denní dávky draslíku a třetinu potřebné dávky vápníku. V plodech je také značné množství zdravých sacharidů, vlákniny a flavonoidů.

Draslík významně pomáhá okysličování buněk a především mozku, pozitivně ovlivňuje metabolismus a krevní tlak. Vápník je důležitý pro kosti. Vitamín C posiluje odolnost organismu a má preventivní účinky proti mnoha virovým onemocněním. Betakaroten, který také kumquat obsahuje, zpomaluje stárnutí buněk a společně s flavonoidy chrání cévní systém i celé tělo před působením škodlivých volných radikálů a zabraňuje usazování cholesterolu.

Sto gramů kumquatu má přibližně 70 kalorií. Je vhodný i pro děti, těhotné a kojící ženy, seniory a samozřejmě i pro sportovce. Kumquat se velmi často používá v tradiční čínské medicíně.

Použití kumquatu v gastronomii

Kumquat je mírně kysele nahořklý, ale pokud se zralé plody některých odrůd nechají na stromě, získají sladší chuť.

Plody – kyselejší nahořklá dužina i se sladkou slupkou - se konzumují čerstvé, tzv. syrové, kdy se pouze omyjí ve studené vodě a odstraní se z nich stopka. Vcelku se plody také využívají jako ozdoba koktejlů a mnoha dalších nápojů – například k martini místo oliv.

Kumquat je vhodný do ovocných i zeleninových salátů.

Kumquat se používá i v teplé kuchyni, a to jak na sladko, tak na slano. Vzhledem k výraznému aroma se rozpůlený nebo rozčtvrcený kumquat i se slupkou často využívá při pečení a grilování masa - především drůbeže, zvěřiny, ryb a steaků - k zvýraznění jeho chuti.

Velmi chutné jsou i omáčky k masu, které se připravují z kumquatu, pomerančového džusu, medu, soli a másla.

Z plodů se také vyrábí marmelády, sirupy, likéry a dezerty i kompoty. Plátky se používají do čaje místo citronu.

Příprava před použitím

Plody se konzumují po odstranění stopky i se slupkou a tak se musí před použitím důkladně omýt studenou vodou.

Jak a podle čeho vybírat

Kvalitní plody kumquatu jsou pevné a mají po celém povrchu stejnou oranžovou barvu bez různých odstínů a skvrn.

Spotřeba a skladování

Pokud se kumquat pěstuje v bytě, zimní zahradě případně ve skleníku, mohou se zralé plody na stromku nebo keři poměrně dlouhou dobu ponechat. Na kvalitě se to nijak neprojeví, plody ale budou sladší.

V pokojové teplotě kumquat vydrží čerstvý a kvalitní pět až sedm dní, v chladničce se může uchovávat přibližně tři týdny.

Pěstování

Kumquat se v našich klimatických podmínkách pěstuje v podstatě stejně jako ostatní citrusy. V zimě by teplota měla být okolo 10° Celsia, krátkodobě snese i teploty mírně pod bodem mrazu. V letním období může být ve venkovním prostředí. Ve vnitřních prostorách kvete od května až do konce listopadu, plody se sklízí průběžně.

Stromky i keře se zastřihují v březnu. Špatně snáší tzv. přemokření, pokud k němu dojde, odpadávají listy. K hnojení se používají běžné přípravky na citrusy.

Zajímavosti

Kumquat je v Číně, Japonsku a dalších asijských zemích symbolem štěstí.

V Řecku na ostrově Korfu z plodů vyrábí chutný alkoholický nápoj, který se jmenuje Kumquat.

Léčivé účinky

Celé plody kumquatu mají vzhledem ke kombinaci a množství vitamínů a dalších látek značné preventivní i léčivé účinky.

Kumquat především

- posiluje obranyschopnost organismu

- pozitivně ovlivňuje metabolismus člověka

- má kladný vliv na krevní tlak

- pomáhá okysličovat buňky

- podporuje činnost mozku

- má vliv na růst a pevnost kostí

- zpomaluje stárnutí buněk

- zabraňuje usazováním cholesterolu v cévách

- posiluje činnost srdce

- má velké antioxidační účinky

- urychluje rekonvalescenci

Plátky plodu, nakrájené i se slupkou, se nakládají do soli a tekutina se používá jako velmi účinné kloktadlo proti bolestem v krku.

Při běžné konzumaci zralých plodů kumquatu se neprojevují žádné výrazně nežádoucí účinky. Konzumace nezralých nebo málo zralých plodů ale může mít za následek překyselení žaludku.

Příklady využítí kumquatu

Konzervace kumquatu – džem

Džem z kumquatu je velmi chutný, a především zdravý. Jeho příprava je snadná.

Půl kilogramu plodů se zbaví stopek a důkladně omyje. Pak se plody i se slupkou rozpůlí a z dužiny se odstraní případná semínka. Půlky plodů se nechají 2 až 3 hodiny ve studené vodě a pak se voda slije.

Plody se vloží do hrnce, promíchají se šťávou ze dvou větších pomerančů a 180 gramy cukru. Směs se nechá na mírném ohni za občasného míchání vařit přibližně 30 minut, dokud nemá požadovanou hustotu. Horký džem se přendá do zavařovacích sklenic, ty se zavíčkují a otočené dnem vzhůru nechají vychladnout. Kumquatový džem je nutné skladovat v chladu.

Domácí likér z kumquatu

Na výrobu lahodného likéru je potřeba 750 gramů plodů, 0,7 litru brandy a 500 gramů cukru.

Ovoce se zbaví stopek a důkladně omyje studenou vodou, na několika místech se každý plod propíchne. Cukr se promíchá a rozpustí v půl litru brandy. Připravené plody kumquatu se pak naskládají do čisté větší zavařovací sklenice a zcela zalijí sirupem. Pokud by bylo sirupu málo, doplní se do sklenice už jen čistá brandy. Sklenice se po uzavření nechá na tmavém místě, kde bude likér tři měsíce tzv. zrát. První týden se jednou za den se otočí, pak se otáčí už jen jednou týdně.

Omáčka k masu

Chuťově velmi zajímavá omáčka k masu se připravuje smícháním jemně nakrájených plodů kumquatu, pomerančového džusu, medu, soli a másla.