Mišpulík japonský

  • Latinsky: Eriobotrya japonica

MIŠPULÍK JAPONSKÝ – latinsky Eriobotrya japonica - japonská švestka - je chutné a zdravé ovoce známé i pod názvem asijská nebo čínská švestka. V Austrálii, kde se v současnosti také pěstuje, ji podle čínského slova lu-kuh nazývají loquat

Chutné, šťavnaté a zdravé ovoce

Některé odrůdy japonské švestky je možné úspěšně pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Velké preventivní i léčebné účinky mají nakládané a sušené plody, známé pod názvem umeboshi.

Původ a historie

Japonská švestka má původ v subtropických oblastech Asie, s největší pravděpodobností v Japonsku a centrální Číně. Mišpule znali a konzumovali pod názvem mespilus už ve starověkém Římě a Řecku. Na konci 18. století ji začali hojně pěstovat v jižní Evropě, nejvíce v Itálii.

Současnost

Nejvýznamnějšími pěstiteli mišpulí je i v současnosti Čína a Japonsko, pěstuje se ale i v mnoha oblastech Severní Ameriky a v Austrálii. V Evropě roste ve Španělsku a především v Itálii, odkud pochází většina plodů na evropském trhu.  

V Japonsku plody suší a nakládají, na trh se pak dostávají pod názvem umeboshi.

Vzhled, chuť, vůně…

Plody japonské švestky mají podle odrůdy kulatý, oválný nebo hruškovitý tvar, barva tenké slupky je žlutá až červená. Velikost odpovídá blumám, kulaté plody bývají menší.

Dužina je šťavnatá a příjemně sladkokyselá. V plodu je několik větších hnědých semen.

Stromy nebo keře jsou stále zelené. Na mladých větvích, rubu mladých listů a stopkách květů roste krátké husté chmýří, připomínající plsť. Listy jsou dlouhé přibližně 1 centimetr a široké až 4 centimetry, mají pilovité okraje a vrchní strana je lesklá.

Květy jsou bílé, poměrně malé a mají velmi příjemné medové aroma.

Odrůdy

Původní odrůdy japonské švestky se postupně šlechtily a křížily. V současnosti jsou o odrůdy, které jsou poměrně odolné a mohou se pěstovat i v našich klimatických podmínkách.

Nejvýznamnější odrůdy pěstované v České republice

Santa Rosa je jedna z nejstarších odrůd japonské švestky. Vznikla v roce 1920 v USA křížením japonské švestky Simona se směsí pylu švestek původem z Ameriky. Velmi dobře plodí a je možné ji pěstovat i v našich podmínkách. Plody dozrávají v první polovině srpna.

Plody jsou kulaté, mírně asymetrické, váží až 55 gramů. Slupka má růžovofialovou barvu, může být i tmavě fialová. Narůžovělá dužina je velmi chutná, aromatická a šťavnatá. Malá protáhlá pecka se od dužiny snadno odděluje.

Kometa má kulovité plody střední velikosti s váhou 40 až 45 gramů. Slupka je žlutá s velkou červenou skvrnou na sluneční straně. Dužina žluté až pomerančové barvy je středně tuhá, aromatická, lehce se odděluje od pecky.

Odrůda je poměrně odolná, rodí pravidelně. Brzy kvete a tak je u ní riziko poškození květů jarními mrazíky. Plody dozrávají od poloviny července.

Najdena patří mezi žádané odrůdy japonské švestky, protože je odolná proti chorobám i mrazu. I když kvete brzy na jaře, případné mrazíky květy nepoškozují a tak plodí pravidelně. Plody dozrávají v druhé polovině července.

Plody jsou střední velikosti, váží 35 až 40 gramů. Žlutou barvu slupky částečně překrývá růžovočervené zbarvení na sluneční straně. Dužina je žlutá, chutná, středně tuhá, pecka se z ní snadno vyjme.

Shiro má mírně protáhlé plody s jasně žlutou a velmi tenkou slupkou, které váží 40 až 45 gramů. Dužina je zářivě žlutá, středně tuhá, šťavnatá a velmi aromatická. Malá pecka se od dužiny špatně odděluje. Plody, které dozrávají v teplejším období nebo prostředí jsou chuťově vynikající, dozrálé v chladnějších polohách nebo obdobích jsou chuťově méně výrazné. Pro udržení kvality se doporučuje probírka a odstranění menších plodů.

Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1890 v USA. Daří se jí spíše v teplejších oblastech. Stromy jsou větší, plodí pravidelně.

Zdraví a vitamíny

Plody mišpulíku japonského obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a antioxidantů, které mají značné preventivní, ale i léčebné účinky pro lidský organismus. Jsou například bohatým zdrojem vitamínu C, z minerálních látekv nich najdeme především draslík, ale i fosfor a železo. Plody obsahují i různé důležité organické kyseliny a přírodní cukry.

Vitamín C posiluje imunitní systém a působí proti nachlazení a dalším infekčním chorobám. Podílí se na prevenci vzniku nádorových nemocí, podporuje zdravý vzhled pokožky, tkání a správnou funkci sliznic.

Pro organismus člověka jsou důležité i minerální látky. Draslík pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, posiluje srdce a krevní oběh, má pozitivní vliv na správnou činnost svalů a jejich regeneraci. Aktivuje také činnost mozku a dokonce i omezuje tvorbu ledvinových kamenů.Fosfor podobně jako vápník posiluje kosti a zuby, navíc se podílí na správném fungování látkové výměny a činnost buněk v těle. Železo rozděluje kyslík v krvi na hemoglobin a ve svalech na myoglobin, podporuje imunitní systém a dodává tělu energii.

Organické kyseliny mají v kombinaci s ostatními látkami v plodech preventivní účinky proti různým chorobám, ale podílejí se i na správném fungování celého organismu.

Použití mišpulíku v kuchyni

Dužina mišpulíku japonského se konzumuje čerstvá, připravuje se z ní také sirup, rosol a slazené i kandované ovoce.

V tradiční čínské medicíně se sirup používá jako prostředek proti kašli.

Příprava před použitím

Plody se mohou konzumovat se slupkou i bez ní. Tenká slupka se dá snadno oloupat.

Jak a podle čeho vybírat

Plody by měly na stromech zrát co nejdéle. Utržené nedozrálé plody sice dozrají, ale jejich chuťové vlastnosti jsou pak podstatně horší. Zralé japonské švestky jsou měkké a šťavnaté, náchylné na otlačení.

Vždy bychom měli kupovat jen čerstvé a zralé plody, které nejsou omačkané nebo jinak na povrchu viditelně poškozené.

Pěstování

Šlechtěné odrůdy mišpulíku japonského jsou poměrně odolné proti zimě, snáší teploty až – 5° Celsia - a tak se dají pěstovat i v našich klimatických podmínkách.

Stromy nebo keře se dají koupit roubované, mohou se ale vypěstovat i z pecky, ale plody jsou pak kyselejší a menší. Mladé rostliny je potřeba chránit před mrazem a měly by tedy přezimovat ve vnitřních prostorách. Rodit začínají po 4 až 6 letech.

Spotřeba, zrání, skladování

Zralé plody by se měly ihned zkonzumovat nebo jinak spotřebovat. Nemají dlouhou trvanlivost, na velmi krátkou dobu se mohou uchovat v chladnu.

Sklizené nedozrálé plody dozrají, ale nemají už tak dobré chuťové vlastnosti.

Zajímavosti

Umeboshi

Umeboshi jsou v Japonsku do speciálního nálevu nakládané a pak usušené plody mišpulíku japonského. Mají neobvyklou slano-kyselou chuť a jsou velmi zdravé i energeticky vydatné. V minulosti byly tradiční součástí stravy samurajů. Švestky umeboshi se tisíce let se používají proti únavě, nachlazení, kašli, horečce, při nechutenství a žaludečních potížích.

Pozitivní vliv švestek umeboshi na lidský organismus je výsledkem jejich velké schopnosti odbourávat v těle člověka kyselinu mléčnou. Ta se vytváří jako přirozená odpadní látka, ve zvýšeném množství při stresových situacích, zvýšené námaze nebo nedostatku kyslíku. Kyselina mléčná v těle pak způsobuje únavu, chronická onemocnění, nachlazení, chřipky, celkovou slabost nebo různé bolesti.

Švestky umeboshi mají i antibakteriální vlastnosti a tento jejich účinek je i laboratorně potvrzený. Působí například proti bakteriím v ústní dutině a chrání zubní sklovinu i dásně. Mají preventivní i léčebný účinek při žaludečních potížích, snižují riziko rakoviny žaludku. Působí totiž také na bakterie, které napadají žaludeční sliznici i dvanácterník a způsobují trávicí potíže, které mohou končit až chronickým onemocnění žaludku. Organismus člověka je vlivem způsobu stravování tzv. překyselený a to vede k vzniku mnoha závažných onemocnění. Sušené japonské švestky umeboshi překyselení neutralizují.

Příprava a konzumace umeboshi

Příprava švestek umeboshi je poměrně dlouhá. Zralé plody se nakládají do nálevu se shiso listy, které mají velmi velký obsah železa a různých antioxidantů, které plody vstřebávají. Švestky se pak usuší, znovu naloží a tento proces se několikrát opakuje.

Konzumují se celé sušené plody, které se podávají jako delikatesa k čaji, nebo se servírují s vařenou i dušenou rýží. Používají se také k výrobě pasty a vyrábí se z nich ocet, z kterého se připravuje účinný detoxikační přípravek rozmícháním jedné lžíce octa umeboshi ve sklenici vody.

Léčivé účinky

Mišpulík japonský má poměrně mnoho příznivých vlivů na lidské zdraví.

Plody především

- podporují správnou činnost střev

- posilují imunitní systém

- působí proti nachlazení a dalším infekčním chorobám.

- ovlivňují pevnost kostí a zubů

- posilují a pozitivně ovlivňují nervový systém

- omezují dráždivé účinky žaludečních kyselin

- snižují riziko vzniku rakoviny žaludku

Plody mohou mít i nežádoucí účinky v podobě žaludečních potíží nebo průjmu, ale to pouze v případě konzumace většího množství.