Med

  • Latinsky: mellis
  • Anglicky: honey
  •  miel
  •  Honig
  •  miele

MED - latinsky Mellis, anglicky Honey - patří k nejstarším potravinám na světě.

Med je starý milion let. Je to jediná potravina, kterou produkuje hmyz a zároveň jediná potravina, která obsahuje všechny životně důležité živiny – vitaminy, minerály, enzymy a vodu.

Původ a historie

Med je starý jako historie sama, avšak první zmínka o něm pochází z doby před 8000 lety. První písemná zmínka je ve Starém zákoně. Staří Římané používali med na ošetření raněných vojáků, a Hanibal ho spolu s octem dával svým mužům jako výživu při přechodu Alp. Velmi brzy lidé pochopili, jakou výživovou a univerzální hodnotu med má. Med byl používán především jako sladidlo dříve než třtinový a řepný cukr. Až do 17. století se v kuchyni přidával i do kaší, některých chlebů a nápojů, ale i do jídel z masa.

Současnost

Roční světová produkce medu se pohybuje okolo 2000 tun. Nejvíce medu vyprodukuje Rusko, Indie a Mexiko. V září se koná světový den medu oslavující tento přírodní dar, bez kterého bychom si těžko dovedli představit život. Existuje okolo 300 druhů medu, nejčastěji prodávaný je smíšený, který je kombinací lesního a lučního medu. Produkuje ho různý hmyz, za pravý se však považuje jen ten včelí.

Vzhled, chuť, vůně…

Med je tekutý a lepkavý, v chladnějších teplotách tuhne. Jednotlivé druhy se liší barvou, některé bývají tmavší, některé světlejší a každý má unikátní vzhled. Jsou také různě sladké a mají různou viskozitu. Podle druhů se liší i příchutí a vůní.

Druhy medu

Druhy medu podle způsobu získání

Plástečkový med - K dostání je pouze přímo u včelařů nebo v specializovaných prodejnách medu. Má podobu uzavřených plásteček nebo jejich částí, které se zavěsí, otevřou a med se z nich nechá vytéct. Med je velmi kvalitní a zůstává v něm převážná většina cenných látek.

Kapaný med - Kapaný med je plástečkový med, který se prodává ve sklenicích. Odkapáním se ale získá jen malá část medu, a tak je kapaný med nejen velmi kvalitní, ale i poměrně drahý. Je nejlepší pro léčebné účely.

Stáčený med - Pod názvem stáčený med se prodává běžný kvalitní med získaný z plástů odstřeďováním. I tento med obsahuje převážnou většinu hodnotných látek. Stáčení (odstřeďování) je nejčastější způsob získávání medu. 

Lisovaný med - Med se z plástů vytlačuje za studena, při tomto způsobu jeho získání ale přichází o část cenných látek. Lisování se v současnosti pro získání medu používá už jen zřídka, v současnosti se lisuje především tuhý až rosolovitý vřesový med.

Vykapaný med - Získává se kombinací lisování a zahřívání. Výhodou pro včelaře je, že spotřebují všechny zbytky medu, ale při zahřátí nad 40 °C med přichází o většinu cenných látek. Tekutý med má nízkou kvalitu, v podstatě se jedná o cukrovou medovou vodu.

Umělý med - Umělý med není přímý produkt včel, skládá se z invertního cukru a sirupu z glukózy. Prodává se pod názvem „Med na pečení“ nebo „Krém z invertního cukru“, je použitelný jako sladidlo do čaje.

Filtrovaný med - Med zbavených pylových zrn, který nepodléhá krystalizaci a slouží pro průmyslové účely

Pastový med - Vyrábí se převážně z květového medu, mechanickým roztíráním se zpracovává na konzistenci pasty.

Druhy medu podle složení

Květový - Květový med zpracovávají včely po sbírání nektaru z květů a jiných částí rostlin, keřů a stromů. Bývá buď jednodruhový, nebo smíšený z více rostlin. Má světlejší barvu a obsahuje mnoho rostlinných bílkovin.

Medovicový (lesní) - Včely ho nezískávají z květů, ale z cukernatých výměšků hmyzu, který saje rostlinné šťávy. Lesní med má tmavší barvu, středně hustou konzistenci, charakteristickou kořenitou vůni a je sladší než med květový.

Složení

Med je směsí cukru, vody a několika dalších složek. Složení závisí na množství a druzích květů, z kterých včely sbírají šťávy, na lokalitě a období.

Zdraví

Med je univerzální lék na mnoho zdravotních problémů. Obsahuje vitaminy C, B6 a riboflavin a minerály hořčík, železo a měď. Pomáhá regulovat inzulin v krvi, odstraňovat z těla volné radikály, má hojivé, antiseptické a antimykotické účinky.

Je zdravější formou sladidla než cukr, takže je vhodný i pro diabetiky. Je vhodným zdrojem energie a pomáhá rekonvalescenci při nemoci nebo velké fyzické zátěži. Velké využití má také v kosmetice, působí blahodárně na pleť a vlasy. Nejvíce účinků má přírodní, průmyslově nezpracovaný med. Tmavší medy mívají vitaminy B a C a jsou bohatší na minerály, světlejší zase na vitamin A.

Použití

Med byl používán především jako sladidlo ještě dříve než cukr. Až do 17. století se v kuchyni přidával i do různých jídel. V současnosti se v gastronomii používá především v cukrářské a pekařské výrobě. Med má antibakteriální a antiseptické účinky, a proto se také velmi často využívá v lidovém léčitelství, ve zdravotnictví i farmaceutickém průmyslu. 

Jak a podle čeho vybírat

Med od českých včelařů patří mezi nejkvalitnější. Tuzemská pravidla pro výrobu medu od Českého svazu včelařů jsou přísnější než pravidla Evropské unie i českého Ministerstva zemědělství. V obchodech se ale objevuje med ze zahraničí, který příliš kvalitní není. Výrobky obsahují málo medu a jsou směsí škrobu kukuřice, cukrové třtiny a různých sirupů.

Pokud tedy chceme skutečně kvalitní med, je nejlepší ho nakupovat přímo od českých včelařů.

Skladování

Med v kapalné podobě se nekazí. Vzhledem k vysokému obsahu cukru dokáže likvidovat bakterie, a protože má nízký obsah vody, nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu.

Při dlouhodobějším skladování v pokojové nebo vyšší teplotě se může na povrchu medu usazováním cukrů vytvořit tenká řídká vrstva. V ní se množí kvasinky, které med ale přirozeně obsahuje. Toto kvašení ovlivňuje jen senzorické, ne nutriční vlastnosti medu.