Rybí tuk

Rybí olej – tuk – by měl být vzhledem k obsahu látek, které jsou velmi důležité pro lidský organismus, pravidelnou částí stravy. V současné době se používá především jako potravinový doplněk.

 

Rybí tuk se jako lék a preventivní prostředek začal používat už přibližně před 400 lety. Ještě před tím se využíval především k svícení a při zpracování kůží.

Rybí tuk obsahuje především zdravé nenasycené mastné omega-3 kyseliny, které jsou pro lidský organismus životně důležité. V zemích, které mají moře a kde je rybolov a konzumace jídel z ryb a mořských plodů běžná, nemá lidská populace s nedostatkem těchto kyselin problém. Ve střední Evropě ale obyvatelé dlouhodobě mají v organismu těchto omega-3 kyselin nedostatek, protože v typické stravě se nachází jen minimálně. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny si na rozdíl od mnoha jiných lidské tělo vyrobit nedokáže a tak je nutné zajistit jejich dostatečný příjem v jídle.

 

Vitamíny a zdraví prospěšné látky

Rybí olej – tuk – obsahuje značné množství vitamínu A a D, mnohem důležitější jsou ale zdravé omega-3 nenasycené mastné kyseliny – a to především kyselina eikosapenteová – EPA a kyselina dokosahesanová – DHA. Obě tyto kyseliny jsou pro člověka zásadní a olej z mnoha druhů ryb je ve velkém množství obsahuje. Denní minimální doporučená dávka kyselin EPA a DHA pro člověka je 250 miligramů.

 

Výroba rybího tuku

Největší obsah kyselin EPA a DHA mají především tučnější mořské ryby - losos, makrela a tuňák, obsahuje je také pstruh a sleď. V menším množství jsou tyto kyseliny i v tresce a naše nerozšířenější domácí sladkovodní ryby kapr jich obsahuje jen minimální a v podstatě zanedbatelné množství. U ryb v konzervách je kyselin EPA a DHA také jen velmi málo a měly by se tedy konzumovat čerstvé.

Vzhledem k ekonomice se rybí tuk se nejčastěji získává nejvíce ze sleďů, sardinek, makrel a tresek, částečně pak i z lososů.

Nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin – až 40 % - je v rybím tuku, vyrobeném z celých tresek.

 

Vzhled, chuť a aroma

Rybí tuk je k dostání v podobě rybího oleje a kapslí, pro děti se vyrábí speciální bonbony. Rybí oleje, kapsle i bonbony jsou v současné době zbaveny typického rybího aroma a velmi často se i dochucují různými příchutěmi.

 

Druhy rybího tuku

Rybí tuk pro děti by měl být především certifikovaný a tak i toxicky zcela čistý. U rybího tuku pro děti je velmi důležitá chuť i aroma a tak jsou většinou zbaveny typického rybího zápachu a mají citronovou nebo pomerančovou příchuť. Rybí tuk pro děti má podobu želatinových bonbonů.

Tekutý rybí tuk v podobě oleje je v poslední době k dostání jen velmi málo, většinou se prodává v kapslích. Výroba tekutého rybího tuku je totiž finančně nákladná a vzhledem k nutnému zahušťování tuk ztrácí i své přirozené antioxidanty, které se pak nahrazují antioxidanty syntetickými.

Rybí tuk v podobě olejeje zbavený rybího zápachu a všech případných toxinů. Pro příjemnější konzumaci se do něj přidává ovocné aroma.

Rybí tuk v kapslích se využívá jako doplněk stravy pro děti od 12 let a pro dospělé. Prodává se jako želatinové tobolky, které se lehce polykají. Rybí tuk v kapslích je zbavený typického rybího zápachu, obsah omega-3 mastných kyselin je přibližně 35% na 0,5 litru až 1 litr rybího oleje podle druhu ryby, z které pochází.

 

Využití rybího tuku v kuchyni

V kuchyni se rybí tuk používá jen minimálně a to pouze jako olej při přípravě některých druhů zeleninových salátů.

 

Rybí tuk a zdraví

Rybí tuk a zejména v něm obsažené omega-3 mastné kyseliny jsou pro lidský organismus velmi důležité, mají mnoho preventivních i léčebných účinků.

Preventivní účinky rybího tuku jsou zejména proti rakovině prsu, prostaty a tlustého střeva, působí i proti vzniku cukrovky. Působí i proti vzniku infarktu myokardu, srdeční arytmie nebo ischemické choroby srdeční - reguluje krevní tlak a hladinu krevních tuků triglyceridu, kterou snižuje o 20 až 50 procent a také snižuje množství tzv. špatného cholesterolu LDL.

Rybí tuk také snižuje možnosti vzniku alergických reakcí a onemocnění, mimo jiné i astmatu a atopického ekzému, podporuje růst kostí, činnost mozku a zrak. Využívá se při léčbě kožních problémů a onemocnění včetně lupénky, příznivě působí i na různé záněty kloubů a střev.

Kyseliny EPA a DHA jsou důležité i pro udržování duševního zdraví, pomáhají při duševních problémech, snižují až o 25 procent účinky schizofrenie a u dětí pomáhají proti dyslexii. Rybí tuk velmi pozitivně působí na celkovou činnost mozku i nervového systému.

Rybí tuk by neměl chybět ve stravě těhotných a kojících žen – je velmi důležitý pro ně, ale i pro správný vývoj dětí.

Rybí tuk je velmi vhodný i proti obezitě a při hubnutí a celkově také zlepšuje imunitu.

 

V některých případech může mít nadměrná konzumace rybího tuku i negativní účinky.

Ve formě tobolek může rybí tuk při nadměrné konzumaci způsobit nepříjemné nadýmání, plynatost, mírnou nevolnost a průjem. Konzumace většího množství může z krajních případech způsobit i vnitřní krvácení, u nemocných s cukrovkou pak zvýšení hladiny krevního cukru. Diabetici by nikdy neměli překročit denní množství 2000 miligramů rybího tuku za den a o užívání by se vždy měli poradit s lékařem. Omega-3 mastné kyseliny potlačují srážlivost krve a tak by se lidé s poruchami krevní srážlivosti také měli nejdříve poradit s lékařem.

 

 

Zajímavosti

 

Rybí tuk jako potravinový doplněk by se měl užívat v rozdělených dávkách – ideálně 3 x za den 1000 miligramů. Při jeho užívání je potřeba, aby tělo mělo dostatek antioxidantů a tak se doporučuje zařadit do stravy více zeleniny a případně i jako doplněk vitamín E.

 

V zimních měsících je pro konzumaci nejvíce hodnotný rybí tuk z tresčích jater, který obsahuje velké množství vitamínu D. Přísun vitamínu D je totiž v zimním období vzhledem k sníženému slunečnímu záření nedostačující.

 

Při konzumaci mořských ryb z chladnějších moří alespoň 2 x týdně není dodatečný přísun rybího tuku ve formě oleje nebo kapslí nutný.