Hermelín

HERMELÍN je tradiční český sýr s bílou ušlechtilou povrchovou plísní, který je napodobeninou francouzského sýru Camembert.

Původ a historie

Po první světové válce se k českým mlékařům dostává věhlas francouzského sýru Camembert. Jedním z prvních výrobců jeho napodobeniny byl E. Rauppach v Suchdole u Fulneku. V Praze to byla například Vysočanská mlékárna Frey, která sýr nazývala "à la Camembert". Ani mlékárny v Přibyslavi, Měčínu, Telči či Velkých Opatovicích nezůstaly pozadu.

První sýry tohoto typu ještě obsahovaly ve svém pojmenování název „camembert“, kvůli vzniku ochranné značky se ale již brzy musí přijít s jiným označením.

Kolem roku 1945 přichází P. Hojdar, pozdější ředitel Madety, s názvem HERMELÍN, který poukazuje na podobnost mezi plísňovým povlakem sýra a královským pláštěm z bílých hranostajů.

Od té doby nese český camembert označení „hermelín“.

Vzhled, chuť, vůně…

Hermelín má bílou barvu, na povrchu jsou ušlechtilé plísně. Tvar sýra je kulatý. Plísňové sýry Hermelín mají charakteristickou chuť i aroma, někdy připomínající žampiony.

Použití Hermelínu v gastronomii

Hermelín je velmi vhodný k přímé konzumaci například s mladými červenými víny, jako je André, Cabernet Sauvignon nebo Frankovka.

Používá se také k přípravě různých jídel a pomazánek. Může se smažit, oblíbený a velmi chutný je i nakládaný.

Nakládaný Hermelín

Na přípravu nakládaného – nebo také marinovaného – Hermelínu je mnoho receptů. Charakteristickým způsobem je, že se sýr rozkrojí, okoření a mezi poloviny se vloží plátky cibule.

Sýr se pak vloží do sklenice, přidají se k němu papričky – nejlépe feferonky, případně tzv. kozí roky nebo i chilli papričky, a vše se zalije olejem.

Do sklenice se může přidat i bobkový list, celý pepř a stroužky česneku. Sýr se nechá marinovat přibližně 2 až 4 dny v pokojové teplotě, případně minimálně jeden týden v chladném prostředí.