Pomazánkové máslo

V České republice populární více než 30 let vyráběné Pomazánkové máslo nebo Domácí pomazánkové máslo nahradily výrobky s názvem „Tradiční pomazánkové“ a podobnými označeními.

 

V másle musí být obsah mléčného tuku vyšší než 40 %, u pomazánkového másla je většinou jen 31 % - pomazánkové máslo je tedy vzhledem k nižšímu obsahu živočišného tuku zdravější než máslo klasické. Výrobky tohoto charakteru bez přidaného jiného tuku ale stejně jako máslo obsahují nezdravé mastné a trans mastné kyseliny. Je tedy nutné správně vybírat, případně raději v studené kuchyni použít kvalitní roztíratelný rostlinný tuk.

 

Použití pomazánkového másla v kuchyni

Takzvané pomazánkové máslo je určené výhradně k používání za studena – do krémů, pomazánek i k namazání na pečivo. Velmi snadno se roztírá a používá se i na různé pekařské výrobky – oblíbená je například bábovka z pomazánkového másla nebo buchta z pomazánkového másla.

 

Složení pomazánkového másla

Tradiční pomazánkové a další podobné výrobky se vyrábí z mléka a hlavní složkou je smetana. V podstatě je to mléčná pomazánka s obsahem sušiny minimálně 42 % a mléčného tuku minimálně 31 %. V průběhu výroby se do smetany přidává sušené mléko, škroby, emulgátory, mlékárenské bakteriální kultury a soli, případně i různé dochucovací ingredience – koření, bylinky apod.