Otruby

Otruby z pšenice, žita a ovsa se používají především jako potravinový doplněk do různých jogurtů, chleba, cereálních tyčinek a sušenek nebo mysli.

Otruby se získávají pomletím celých zrn obilí a jsou tvořeny především jejich vnější vrstvou, která obsahuje nejvíc živin. Podle granulace se rozdělují na hrubé, vznikající od kartáčování a šrotů, a na jemné z vymílání a loupání. Obsahují nejen částice slupek, ale i klíčků a endospermu. Při mletí pšenice se získává 17 až 18,5 %, žita 20 až 25 % a ječmene až 22 procent otrub.

Obsahují i množství nerozpustné vlákniny, která vylepšuje funkci střev a urychluje metabolismus. Mají také velmi vysoký obsah vitamínů A a E, z minerálních látek především vápník, draslík, hořčík a fosfor. Důležitá je jejich schopnost bránit vzniku rakoviny tlustého střeva a žaludku.

 

Pšeničné otruby pomáhají zbavovat organismus škodlivých látek svojí schopností zvyšovat vylučování. Je také prokázáno, že snižují pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu a mají i anti-parazitní účinky. U citlivějších osob se ale mohou projevit nežádoucí účinky v podobě alergie, hyperaktivity tlustého střeva nebo příznaků revmatismu.

Ovesné otruby především pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Regulují metabolismus a tak jsou vynikající doplněk stravy při dietách.

Žitné otruby příznivě ovlivňují metabolismus, obsahují ale značné množství lepku a tak se jejich konzumaci musí vyhnout lidé s celiakií.