Kefír

  • Anglicky: kefir

KEFÍR - anglicky kefir - je zdravý kvašený mléčný nápoj připravovaný z kravského, kozího i ovčího mléka a kefírového zrna.

Původ a historie

Kefír si jako první připravovali na Kavkaze a v opatstvích v Tibetu. Je to jeden z nejstarších mléčných výrobků.

Jméno pochází z původních krajových názvů „kepu“, „kchapu“ a „kiafir“ a také z tureckého „kef“ – v překladu pochoutka.

Původně se kefír připravoval v kožených vacích, které byly zavěšené u vchodu do budovy nebo kláštera. Když šel někdo okolo, na vak zaklepal a kravské, kozí nebo ovčí mléko se tak stále míchalo s kefírovými zrny.

Struktura, chuť, vůně…

Řídká konzistence kefíru je podobná jogurtu, je také jemně perlivá a má kyselou chuť a vůni.

Výroba

Kefírová zrna se skládají ze zdravých bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. V zrnech je různých bakterií a kvasinek velké množství a ty pak společně vytvářejí velmi složité a proměnlivé skupiny mikroorganismů, které se rychle množí v mléku a jsou pro zdraví člověka velmi příznivé a důležité.

Bakterie obsažené v kefíru metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu a tak vzniká kyselý, jemně perlivý a mírně alkoholický nápoj s konzistencí, která je podobná řídkému jogurtu. Ve velké většině případů je kefír vhodný i pro osoby s alergií na laktózu.

Na začátku 20. století obsahoval kefír, který byl kvašený v menších mlékárnách, až 2 % alkoholu. V současnosti se kefír vyrábí především ve velkých provozech moderními metodami a vzhledem ke zkrácené době kvašení je obsah alkoholu většinou méně než 1

Zdraví a vitamíny

Kefír obsahuje vitamin B12, vápník, hořčík, vitamin K2, biotin, kyselinu listovou, enzymy a probiotika. Pomáhá léčit střevní potíže, alergie, ekzém a lupénku. Také zabíjí kvasinky.

Použití kefíru v kuchyni

Kefír se obvykle pije samotný, ale dá se použít k přípravě mnoha receptů.

Nejvyhlášenější jsou kefírové buchty, bábovky či palačinky.

Léčivé účinky

- zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech

- vyvolává v těle zásaditou reakci a tak tělo odkyseluje

- je vhodný i pro lidi s přecitlivělostí na laktózu

- působí jako probiotikum

- je prospěšní při některých alergiích, ekzému či lupénce

- stimuluje imunitní systém

V domácím prostředí vyrobený kefír má proti kupovanému průmyslově vyráběnému až 10 x větší množství těchto probiotických organismů, protože v komerční výrobě se využívá pasterizace, která jich určitou část zničí.