Bomba a Bahia

BOMBA, španělsky Arroz Bomba a BAHIA, španělsky Arroz Bahia jsou druhy krátkozrnné rýže (Oryza sativa).

Výskyt a historie

Rýže Bomba se pěstuje ve španělské Valencii, v okolí jezera Albufera. Její pěstování je zde tradicí sahající až do roku 1250. Rýže se dodnes zpracovává zčásti ručně a nejsou na ni použity žádné pesticidy ani umělá hnojiva. Mezi Španěly je velmi oblíbená, používají ji totiž k přípravě známé paelly. Jedná se o dražší španělský druh rýže, nejdražší (a zároveň nejkvalitnější) Bomba pochází z oblastí Calasparra a Moratalla.

Bahia je vzhledem, vlastnostmi i použitím velmi podobná rýži Bomba, liší se jen svým výskytem – pěstuje se v Brazílii v oblasti Bahia.

Vzhled a vlastnosti

Zrnka této rýže jsou malá, perlově bílá a téměř kulatá, na jednom konci mírně zašpičatělá. Tento tvar má na svědomí přítomnost polysacharidu amylopektinu. Zrna jsou obalena vrstvou škrobu, která se neoplachuje, a díky ní mohou absorbovat až třikrát více vody, než je jejich vlastní objem, aniž by praskla.

Zdraví

Při pěstování se nepoužívají žádné chemické látky, rýže Bomba je tedy velmi zdravá. K tomu přispívá i nízký obsah kalorií a tuku a také nízký glykemický index. Díky těmto vlastnostem se hodí pro redukční diety a je vhodná pro celiaky i diabetiky.

Použití Bomba a Bahia v gastronomii

Jak již bylo řečeno, zrnka se neoplachují, zvýšená absorpce tekutin je u tohoto druhu rýže žádaná. Připravuje se z ní nejen tradiční španělský pokrm paella, ale také různá rizota a dokonce i sladké rýžové nákypy s ovocem. Rýže skvěle nasákne chutě všech použitých surovin. Při jejím vaření musíme myslet na dostatečné množství vody – optimální množství jsou 4 díly vody na 1 díl rýže. Doba vaření rýže Bomba je přibližně 18 minut, nemusíme se však bát nechat ji n plotně déle, jen velmi zřídka se totiž rozvaří.