Vialone Nano

VIALONE NANO, jinak řečeno Dwarf Vialone nebo Vialone Nano Semifino, je mezinárodní název pro velmi kvalitní druh střednězrnné rýže (Oryza sativa).

Výskyt a historie

Rýže Vialone Nano je pěstována na rýžových polích mezi městy Veneria, Salasco, Selve a Lignana. Historické dokumenty ukazují, že její historie sahá až do doby kolem roku 1600, kdy byly zdejší pozemky ve správě mnišského řádu, který zde pěstoval kromě rýže i kukuřici a trávu na seno, a také choval krávy na mléko. V roce 1932 přešla farma do soukromého majetku turínské rodiny, která najala asi 800 zaměstnanců.

Roku 1949 farmu proslavil film „Riso Amaro“ (Hořká rýže), který režíroval Giuseppe De Santis.

Tato farma, na které se dodnes pěstuje rýže Vialone Nano, je největší rýžovou farmou v okolí. Rýže je zde zpracována od zasetí do úplného konce výroby a dokonce si majitelé farmy i sami distribuují její prodej.

Vialone Nano byla vyšlechtěna z japonské odrůdy rýže.

Nejvíce se konzumuje v italském regionu Veneto.

Vzhled a vlastnosti

Tento druh rýže nese označení „semifino“, což neoznačuje kvalitu, nýbrž velikost a tvar zrn. Ta jsou bílá, středně dlouhá a zavalitější než rýže Carnaroli. Společně s ní a rýží Arborio tvoří trio nejkvalitnějších a nejvyhlášenějších odrůd rýže používaných na přípravu rizota. Zrna rýže Vialone Nano obsahují velké množství škrobu, jen o trochu méně než Carnaroli (Vialone Nano má 23,9%, Carnaroli 24,1%).

Zdraví a vitamíny

Tato odrůda rýže je bohatá na bílkoviny, esenciální aminokyseliny, obsahuje též vitaminy K, E a PP a důležité biogenní prvky především draslík, vápník a fosfor.

Použití Vialone Nano v gastronomii

Jak již bylo řečeno, Vialone Nano je kvalitní rizotová rýže. Dobře se hodí též k mořským plodům. Zrna se před vařením neoplachují, škrob na jejich povrchu totiž způsobí tu jemnou krémovou chuť a strukturu, která je u pravého italského risotta žádaná. Rýže se vaří ve vodě nebo vývaru 14 – 15 minut, musí být „al dente“.